"No jó, no jó Ilyen vagyok, és ilyen is voltam..."

Cseh Tamás francia kiadású lemezeit is őrzi egy szolnoki rajongója

Selmeczi Levente, a most 56 éves szolnoki nyomdai fényképész 1977 őszén hallotta először Cseh Tamást énekelni, és az élmény hatására szinte egy szemvillantás alatt rajongójává vált a 2009 augusztusában elhunyt művésznek. Az iránta érzett lelkesedés magával hozta a gyűjtőszenvedélyt is, és attól kezdve folyamatosan kutatta itthon és külföldön megjelent hanghordozóit.

2010.02.24 09:13Adamik Zsolt

A gyűjtőkre jellemző kitartó kutatómunkának köszönhetően elmondhatja magáról, hogy az országban Cseh Tamás legteljesebb zenei életművével rendelkezik. Minderre bizonyságul szolgál, hogy egy olyan kuriózum is része gyűjteményének, mint a dalszerző francia kiadású kislemeze - erről a lemezről még Cseh Tamás sem tudott.

Selmeczi Levente eleinte nem érdekelődött későbbi kedvencének dalai iránt, annak ellenére, hogy az 1970-es évek elején, amikor leendő feleségével Budapesten éltek, a fiatal nő többször is eljutott a szűk körű Cseh Tamás-rendezvényekre. Ezeket többnyire magánlakásokban tartották, az odaszóló meghívást a barátok és barátnők szóban adták egymásnak, külső embernek nem volt könnyű bejutnia.

Így teltek el évek, amikor 1977-ben Leventének a nővére bemutatott egy Cseh-lemezt, stílszerűen a Levél nővéremnek címűt, amely a művész első hazai produkciójaként jelent meg. A férfi szavai szerint a dallam és a szöveg együttes hatása annyira megfogta érzelmileg, hogy ettől kezdve szinte egymás után "falta" az énekes további lemezeit.

Ezzel egyidejűleg megpróbált kapcsolatot teremteni a művésszel, és 1980 nyarán Szolnokon sikerült is vele találkoznia. Akkorra Cseh Tamás már ismert emberként több sikeres albumot mondhatott magáénak. A gyűjtő számára mindmáig felejthetetlen találkozón megkapta az énekestől telefonos elérhetőségét, lakcímét, sőt a művész meghívta magához, megteremtve ezzel egy baráti viszony kialakulásának lehetőségét.

A meghívással még azon a nyáron éltek feleségével, és beszélgetéseik során a zenész megmutatta nekik a lemezeit. Egyebek között azt a nagylemezt, amelyik Jancsó Miklós Még kér a nép című filmjének dallemeze volt. A filmben Cseh Tamás lényegében egy dalnokot alakított.

Azt a zenei anyagot egy francia kiadó rögzítette, és az albumot Psaume Rouge néven jelentette meg. Mivel a dallemez forgalmazási jogát megvették, így magyar kiadásban hiába kereste bárki, nem találhatta meg.

Ritkaságszámba megy

Mivel Leventén a gyűjtőszenvedély akkor már teljesen eluralkodott, egy kicsit el is keseredett, hogy ez a nagylemez talán soha sem gazdagíthatja gyűjteményét. Hála azonban korunk egyik nagy csodájának, az internetnek, nem így történt, mert körülbelül négy éve sikerült megszereznie. Miután a nagylemez a gyűjteménye részévé vált, ugyanezen a címen kereste kislemezen is, és végül egy francia antikvárium hirdetésében rábukkant.

Nem kis büszkeséggel említette meg az MTI-Pressnek, hogy Cseh Tamás is csak a nagylemezről tudott, a kislemez neki sem volt meg. A Psaume Rouge-lemezek a gyűjtők világában azért számítanak ritkaságnak, mert kis példányszámban adták ki őket, mivel egy filmfesztivál kísérőkiadványaként szolgáltak. Ha Selmeczi Leventét Cseh Tamásról kérdezik, az évek során köztük kialakult mély barátság okán órákig tudna róla beszélni. Például arról, hogy az évek folyamán, ahogy mind sokrétűbbé vált zenei munkássága, a művész nem csak önálló lemezeket készített, hanem - ami már a kiforrott, megérett zenei korszakára a legjellemzőbb - népzenei gyűjtésekbe is kezdett.

"Talán nem mindenki tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként buzdította arra, hogy gyűjtse egybe és készítesse el a Magyar katonadalok és énekek a XX. századból című kiadványt" - jegyzi meg. Gyűjteménye írásbeli leltárát böngészve az első, ami azonnal szembe tűnik, a nagyfokú precízség.

A listán 58 tétel szerepel, a vastag betűvel írottak Cseh Tamás hivatalos lemezeit jelölik, míg a többi felsorolt korongon közreműködő vagy vendég, filmzene, illetve egyéb kiadvány részese. Minden LP megjelent cd-formában is, kivétel az 1989-es Vasárnapi nép, amelyből csak bakelit létezik. Ezek után tallózzunk egy kicsit a minden LP-t, EP-t és cd-t "rögzítő" leltárban: Cseh Tamás első LP-je a már említett Psaume Rouge, amelyet a francia Polydor cég 1971-ben adott ki. Amitől Selmeczi Levente rajongója lett az énekesnek, az a Levél nővéremnek című nagylemez, 1977-es megjelenéssel datálódik.

Egy évvel később kettő, míg 1979-ben egy új nagylemezzel adott hírt magáról. Attól kezdve szinten minden esztendőben alkot egy lemeznyi dalt, például 1984-ben Cimbora néven gyerekeknek írt műveket. Vendégként szerepelt többek között Koncz Zsuzsa, Hobo, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit lemezein. Énekelt a Csinibaba című filmben, ahol a pletykák szerint a rendezőnek, Tímár Péternek minden meggyőző erejét latba kellett vetni, hogy rávegye az Angéla című, egykor a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján elhangzott versenydal előadására.

A kimutatás alapján utolsó éveiben is igen aktívan dolgozott, közreadott indián meséket, népénekeket, koncertlemezt. Halálának évében az Apa - Dalok apukáknak című cd-vel búcsúzott. Levente vigyáz valamennyire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.