Erőszak

21 ezer tonna műtrágya süllyedt el a Vörös-tengerben

Az Egyesült Államok megerősítette, hogy brit tulajdonú hajó süllyedt el az Ádeni-öbölben a húszi-támadás után.

2024.03.03 10:41ma.hu

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) megerősítette, hogy elsüllyedt az a teherhajó, amelyet február 18-án a jemeni lázadó Ansar Allah mozgalom, más néven a húszik támadtak meg.

A hajó mintegy 21 000 tonna ammónium-szulfát műtrágyát szállított, amely most "környezeti kockázatot jelent a Vörös-tengeren" - közölte a CENTCOM.

Február 19-én a húszi katonai szóvivő, Yahya Saree közölte, hogy a mozgalom erői megtámadták a brit tulajdonban lévő Rubymar teherhajót az Ádeni-öbölben. A Sky News Arabia forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a hajó elsüllyedt.

A jemeni Ansar Allah mozgalom 2023 novemberében megfogadta, hogy megtámad minden Izraellel kapcsolatban álló hajót, amíg Izrael le nem állítja a Gázai övezetben folytatott katonai akcióit. Ez arra késztette az Egyesült Államokat, hogy bejelentse egy multinacionális művelet létrehozását a Vörös-tenger hajózásának biztosítására.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság erői később jelentős csapásokat mértek a húszik állásaira, hogy csökkentsék a lázadók azon képességét, hogy kereskedelmi hajókat vegyenek célba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.