Merénylet

Döbbenetes, hogy ki tört Robert Fico szlovák miniszterelnök életére - videók

Vidéki látogatása során lőtték meg és súlyos állapotban szállították kórházba műtétre. Támadóját letartóztatták, de személyazonosságát és indítékait egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A sajtónak azonban vannak tippjei...

2024.05.15 17:59ma.hu

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba. Ficót legalább egy találat érte a hasán, a lövedék behatolt a hasüregébe is, állapota nagyon súlyos.

Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították, ahol hírzárlatot rendeltek el. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

A kormányhivatal az Új szó szerkesztőségéhez eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

A Denník N információi szerint a támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

A támadót Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek.

Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra.

A Progresszív Szlovákia cáfolja azokat az álhíreket, hogy a támadó a mozgalmuk tagja volt. Hozzátették, semmilyen kapcsolat nincs köztük és a lövöldöző között. „Határozottan elítéljük a szörnyű tettet” – tették hozzá.

Előre megfontolt gyilkossági kísérletért 25 évnyi vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.