Merénylet

Mesterséges kómában tartják Robert Fico-t

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba.

2024.05.15 20:44ma.hu

A TA3 információi szerint Robert Fico szlovák kormányfőt megműtötték, jelenleg mesterséges kómában van.

Tomá± Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – tette hozzá.

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter szerint a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba első osztályú egészségügyi személyzet gondoskodik a kormányfőről. A kormánypolitikusok szerinte mind sokkhatás alatt állnak. „Mi, kollégák egyenes adásban láttuk, pár méterre voltunk a történéstől” – mondta a kórházban.

Az Új szó cikke szerint a Telegram közösségi oldalon terjed egy orvosi látleletről készített kép, amely annak nyilvánosságra hozói szerint a miniszterelnök sérüléseit írja le. A meg nem erősített valódiságú dokumentum szerint 16 óra után Nyirabányáról mentőhelikopter szállította a beteget a kórházba, akinek lőtt sebe van. A lövések a bal kart és a hasi régiót érték. A beteg ugyanakkor eszméleténél volt és kommunikált. Az ultrahang folyadékot mutatott ki a hasüregben, a páciens stabilizálása után CT-vizsgálatnak vetették alá.

Matú± ?utaj E±tok belügyminiszter szerint a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter és kormányfőhelytettes beszámolója szerint közel 5 órán át műtötték a kormányfőt.

Egy névtelen forrásból származó információkra hivatkozva a Pravda azt írja, hogy a hasi lövés következtében a golyó áthatolt a bélen. A hasüregben zajló vérzés forrását nem tudták megtalálni az orvosok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.