Lehet majd levegőt venni a Vörös Bolygón?

A mesterséges intelligencia által vezérelt vegyészrobot oxigént termelhet a Marson

Kínai kutatók egy csoportja kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával (AI) rendelkező robotkémikust, amely képes a vörös bolygóról származó meteoritok felhasználásával vízből oxigént előállítani a Marson.

2023.11.17 16:02ma.hu

A hosszú távú létezéshez nélkülözhetetlen oxigénhiány hatalmas akadályt jelent az emberek Marsra vándorlása előtt. A marsi víztevékenység legújabb felfedezése optimizmusra ad okot.

A kutatók megvizsgálták a víz lebontásának lehetőségét oxigén előállítására elektrokémiai vízoxidációval, amelyet napenergia táplál, és oxigénfejlődési reakció (OER) katalizátorok segítenek elő.

A kihívást az jelenti, hogy ki kell dolgozni egy olyan módszert, amellyel ezeket a katalizátorokat a Marson helyi anyagok felhasználásával szintetizálni lehet, így nem kell a Földről szállítani oda, ami költséges vállalkozás.

E probléma megoldására a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Tudományos és Technológiai Egyetemének (USTC) csapata olyan, mesterséges intelligenciával rendelkező vegyészrobotot hozott létre, amely képes automatikusan szintetizálni és optimalizálni az OER-katalizátorokat a marsi meteoritokból.

"A mesterséges intelligenciával rendelkező robotvegyész innovatív módon szintetizált egy OER-katalizátort marsi anyagból, interdiszciplináris együttműködés alapján" - mondta Luo Yi professzor, az USTC csapatának vezető tudósa.

Eredményeik a Nature Synthesis című folyóiratban jelentek meg. A mesterséges intelligenciával foglalkozó vegyész felügyelet nélkül, öt különböző típusú marsi meteorit felhasználásával kiváló katalizátort hozott létre.

A katalizátor több mint 550 000 másodpercig folyamatosan működött 10 mA cm2 áramsűrűséggel és 445,1 mV túlfeszültséggel. Egy további teszt során a Mars -37 Celsius-fokos hőmérsékletén a katalizátor folyamatosan oxigént termelt, nyilvánvaló romlás nélkül.

"Ez az áttörést jelentő technológia egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy megvalósítsuk álmunkat, a Marson való életet" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.