Kedvenc alváspózunk lehet a fájdalmaink oka

Már aludni is tanulni kell?

Az általunk leginkább kedvelt alvás póz könnyen lehet az oka nappali nyak- és hátfájdalmainknak - lássuk, melyiket kellene inkább választanunk, hogy ezt elkerüljük.

2011.06.17 14:50ma.hu

Amikor este fáradtan aludni térünk, felvesszük kedvenc alvási pozíciónkat: általában ezzel a legkönnyebb álomba merülnünk. Csakhogy nem biztos, hogy ez a póz a legjobb a testünknek is.

Amennyiben gyakran küzdünk napközben nyak- és hátfájdalmakkal, valószínű, hogy az alvásunk módja is ludas. A rossz alvási pozíció még gyomorproblémákhoz, sőt idő előtt kialakuló ráncokhoz is vezethet.

Az első legjobb...

A háton fekvés nagyon jó megoldás. Ezzel ugyanis a nyak és a hát kiegyensúlyozott, a gerinc egyenes. Természetes pozíció, nem erőltetünk a hátra semmit.

A fej is egyenes, megemelkedett pozícióban van, így elkerülhető a reflux, melynek oka az, hogy a gyomorba jutott, lenyelt étel,amely már gyomorsavval, gyomornedvvel keveredett - vissza kerül a nyelőcsőbe.

A pozíció minimalizálja a ráncokat, és fenntartja a feszes kebleket. Hátránya, hogy a horkolók ilyenkor sokkal nagyobb valószínűséggel zendítenek rá.

Sajnos ez háton fekve a leggyakoribb. Olyan "dagadt" párna segíthet, amely a fejet és a nyakat támasztja, anélkül, hogy a fej túlzottan megemelkedne.

A második legjobb...

Szintén megelőzzük a hát- és nyakfájdalmakat egy stabil oldalfekvés-szerű pózzal, mellyel a gerincet is nyújtjuk. Oldalunkon fekszünk, az egyik láb kissé felhúzva.

Kevésbé jellemző a horkolás is ebben a pozícióban, a refluxot megelőzzük és terhesség idején is kényelmes. A bőrre és a mellekre nézve annyira nem előnyös.

A bőr a párnához nyomódik, és nagyobb az esély a mellek megereszkedésére. A várandósoknak ajánlott, hogy a bal oldalukon feküdjenek - a véráramlás szempontjából ez a legjobb. Egy vastag párna a legjobb.

Csecsemőpóz

A babavárás idején jó lehet, és a horkolásnak is kisebb az esélye. De ebben a pozícióban könnyebben fájdul meg a hátunk és a nyakunk. A ráncosodást elősegíti, és a keblekre sincs jó hatással.

A felpakolt lábak, valamint a fej mellkas felé húzódása miatt reggel érezni fogjuk a pozíció előnytelen hatását. Ha mégis ragaszkodunk ehhez a pózhoz, próbáljunk kevésbé "összecsavarodni" - egy egyenes, telt párna segítség lehet az egészségesebb tartáshoz, ez ugyanis támasztja a fejet és a nyakat.

A legrosszabb

A horkolás elkerülhető vele, de a hason alvás bizony szinte semmi egyéb szempontból nem előnyös. Nehézzé teszi a természetes pozíció felvételét a gerinc számára, ráncosít, hát- és nyakproblémát okozhat, a melleket is nyomjuk vele.

Nyomást gyakorol az ízületekre és az izmokra, ami az idegeket is irritálhatja. A fej ráadásul egy irányba mutat órákon át: egyik oldalra hajtjuk. Lehet, hogy másnap még nem érezzük a hatást, de kizárt, hogy rövid időn belül ne jelentkezzen a gond.

Ha mégsem tudunk másként aludni és a horkolás probléma - hason fekve viszont nem jellemző -, egy nagyon vékony párnával vagy párna nélkül aludjunk, ez segíthet az egészségesebb tartásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.