Ki mondta, hogy az alvásidő csak gyerekeknek szól?

Ha nem alszol eleget, bosszút áll a tested

Vannak emberek, akik hajlamosak azt gondolni, a normális alvásidőt csak a fiatalabbaknak érdemes betartani - aztán szép lassan éjjeli baglyokká és hajnalban csicsergő madarakká alakulnak.

2011.05.02 14:50ma.hu

Ki mondta, hogy az alvásidőt csak a gyerekeknek kell betartaniuk? Ha nem fordítunk elegendő időt a pihenésre, előbb-utóbb jelezni fog a szervezetünk. Különösen fontos ez a hétvégén, ha hét közben nincs is módunk eleget aludni.

Ha az alvásunk szórványos, azaz egyik éjjel 11-kor, máskor éjjel 1 órakor kerülünk ágyba, az agyunk nem lesz megfelelően felkészülve a hétköznapi hajtásra. Egyre nagyobb lesz a lehetőség arra, hogy hibázunk, például elrontunk valamit a munkánkban.

Könyvek és elektronika...

Az esténkénti olvasás sokunk bevett szokása.
Csakhogy a szervezet hozzászokhat ehhez a rutinhoz, olvasás nélkül nehezen tudunk elaludni. Nem vagyunk képesek lehunyni a szemünket, amíg túl nem vagyunk egy-két fejezeten.

Pakoljuk el az ágy közeléből a könyveket, legyen az ágyunk csak a pihenés és a szex helye - ne legyen a közelünkben semmi olyasmi, ami után nyúlunk az alvás helyett. Akkor olvassunk, ha valóban van rá idő lefekvés előtt, és ne alvás helyett.

A különböző közösségi oldalak megjelenésével megnőtt annak az esélye, hogy miközben a gép előtt ülünk, észre sem vesszük, mennyire lement az idő, és képesek vagyunk késő éjjelig böngészni az oldalon, illetve chat-elni az ismerősökkel.

Ne internetezzünk késő estig, és kapcsoljuk ki a számítógépet - mert a monitor fénye is zavaró lehet -, majd menjünk inkább aludni!

Egyébként se legyenek olyan elektronikai eszközök a közelünkben, amelyek zavarhatják az alvásunkat, akár csak a fényükkel is!

Ne tartsunk olyan ébresztőórát az ágy mellett, amelynek a fénye túl erős és zavaró lehet, vagy tegyünk elé egy könyvet, amikor alszunk. Használjuk a telefonunk ébresztő funkcióját. Sötétítsük be a szobát, amennyire lehet.

Biztos jó a matrac?

Az ágyunk megfelelő keménysége és kényelme elengedhetetlen a jó alváshoz. Ha már elhasználódott, vagy itt-ott nem egyenletes a matrac, szerezzünk be egy másikat, mert nemcsak rosszul alszunk majd, de a derekunk, hátunk is fájni kezdhet!

Ugyanez igaz a párnákra is - jól nézzük meg, megfelelő szögben nyugszik-e a fejünk a párnán, nem előnyös, ha túl magasan vagy alacsonyan fekszünk.

Bárányszámolgatás


Sokunkkal előfordul, hogy felébredünk, és nem tudunk visszaludni, csak jó sokára. Ha 30 percen keresztül sem történik semmi, helyes megoldás, ha felkelünk és valami aktivitással igyekszünk újra álmot csalni a szemünkbe. Egy kis tévézés vagy olvasás ilyenkor valóban jól jöhet, mert elálmosít.

Ne edzzünk este!

A késő estére halasztott otthoni tornával, edzéssel nem segítjük elő a jó alvást. A mozgás ugyanis felpörgeti a szervezetet, ahelyett, hogy lenyugtatná. Végezzük el korábban a gyakorlatokat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.