Meghízunk, ha nem alszunk!

Az alvás csökken, a zabálás nő...

A legújabb kutatások szerint a normális súlyú emberek többet esznek, ha nem jutnak elegendő alváshoz.

2011.04.01 13:00medipress.hu

A Columbia Egyetem kutatói szerint az alváshiányban szenvedő emberek napi 300 kalóriával több energiát visznek be szervezetükbe, mint azok, akik eleget alszanak.

Ez a sok extra kalória sajnos leggyakrabban telített zsírsavakból származik, ami problémákat okozhat a későbbiekben.

A nők étkezési szokásaira különösen rossz hatással van az alváshiány, ők ugyanis napi 329 kalóriával fogyasztottak többet alváshiány esetén, míg a férfiak átlagosan 263 kalóriával.

A kutatók 13 férfi és 13 nő étkezési szokásait kísérték figyelemmel. A teljesen normális súlyú önkéntesek a vizsgálat első hat napjában csak napi négy órát aludhattak, a második hat napban pedig akár kilencet is.

"A kóros alváshiány károsan befolyásolhatja étkezési szokásainkat, így rövid úton elhízáshoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet" -
írták a kutatók az Amerikai Szív Szövetség kiadványában.

A tudósok a kutatás eredményeit a Atlantában szerdán megrendezésre került Amerikai Szív Szövetség tudományos találkozóján ismertették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.