Lelassul az anyagcsere, de az evés nem csökken

Egyetlen éjjel nem alvás után is szaladnak fel a kilók!

Ha hízásnak indultunk, ne csak a kalóriákat, hanem az alvással töltött órákat is kezdjük el számolni. Kutatók szerint már néhány óra nem alvás után esélyesek vagyunk a hízásra.

2011.05.24 08:50medipress.hu

A kutatók szerint már egyetlen álmatlan éjszaka is testsúlynövekedéshez vezethet. Másnap reggel lelassul az anyagcsere, vagyis kevesebb energia (kalória) ég el.

„Eredményeink azt mutatják, hogy már egyetlen álmatlan éjszaka is súlyosan csökkenti az energiafelhasználást az egészséges férfiakban, ami arra utal, hogy az alvás hozzájárul a nappali energiafelhasználás szabályozásához az emberekben
– számolt be a kutatást vezető Christian Benedict, az Uppsalai Egyetem kutatója.

A kutatócsoport 14 férfi hallgatót tett ki különböző alvási körülményeknek (korlátozott alvás, nem alvás, normális alvás) néhány napig, aztán mérték az étkezésükben, vércukorszintjükben, hormonszintjükben és anyagcseréjükben bekövetkező változásokat.

Már egyetlen álmatlan éjszaka után ki lehetett mutatni az 5-20 százalékkal csökkent energiafelhasználást olyan feladatokban, mint a légzés és az emésztés. A fiatalemberekben ezen kívül a reggeli vércukorszint, az étvágyszabályozó hormon (grelin) és a stresszhormon (kortizol) szintje is magasabb volt.

Ezzel szemben az alváshiány következtében a nap közben elfogyasztott táplálék mennyisége nem csökkent.

Sanford Auerbach,
a Boston Medical Centre alvászavar központjának igazgatója azonban arra figyelmeztet, hogy mivel az alváshiány nagyon összetett kérdés, mivel a gyógyszerek és más tényezők is befolyásolhatják az alvást, az új eredményeket kontextusban szabad csak értelmezni.

Nem egyértelmű például, hogyan befolyásolja a krónikus alváshiány a hormonszinteket. Az egészségügyi szakértők ajánlása szerint egy átlagos felnőttnek hét-kilenc órát kell aludnia éjszakánként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.