A keveset alvók vércukorszintje magasabb

A cukorbetegeket a rossz alvás is húzza?

Kapcsolat lehet az alvás és a cukorbetegség között: azoknál a cukorbetegnél, akik alvási zavarokkal küzdenek, nőhet az inzulinrezisztencia, emiatt nehezebbé válik kezelésük.

2011.05.10 18:55medipress.hu

Mindez a Diabetes Care júniusi számában olvasható. Kristen Knutson és munkatársai megállapították, hogy cukorbeteg esetén rossz alvásminőség rontja a szervezet vércukor-kontrollját, vagyis megnő a szövődmények kialakulásnak kockázata, és csökken a várható élettartam.

Ismert, hogy a cukorbetegek köre az általánosnál eleve rosszabbul alszik. A 2-es típusú cukorbetegek esetén gyakori a az alvási légzészavar, orvosi szóval az alvási apnoé.

Jelen vizsgálat során a Chicagói Egyetem munkatársai 40 cukorbeteg alvási szokásait tanulmányozták hat éjszakán keresztül.

Az alanyokat előzetesen megkérdezték, szenvednek-e bármilyen alvászavarban, például álmatlanságban, horkolásban, illetve alvási apnoéban. A vizsgálat során vérmintákból mérték a vércukor értékét, illetve az inzulin szintjét.

Az alanyok éjjel csuklójukon egy eszközt viseltek, mely mérte az éjszakai mozgási aktivitást, miáltal következtetni lehetett az alvásminőségre, az esetlegesen nehezített elalvásra, illetve az éjszakai ébredésre.

Cukorbetegek esetén a rossz alvók körében mintegy 23 százalékkal magasabb volt a vércukor,
48 százalékkal magasabb volt az inzulin szintje. Ez alapján a kutatók kiszámították, hogy az inzulinrezisztencia mintegy 82 százalékkal magasabb volt alvási zavarosok esetén.

A következő lépésben a kutatók az alvás cukorbetegek életminőségére gyakorolt hatását vizsgálják, ugyanis elképzelhető, hogy amennyiben az alvászavarokat rendezni lehetne, jobb kezelést lehetne az alapbetegségben is eszközölni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.