A túl sok alvás kimerít és dekoncentrál!

Ráfázik, aki rendszeresen 10 órákat alszik!

Számtalanszor hallhattunk már a pihentető és megfelelő mennyiségű alvás szükségességéről - csakhogy az sem előnyös, ha valaki túlságosan sokat húzza a lóbőrt!

2011.05.05 10:50ma.hu

A túl sok alvás visszavethet minket a munkában, a tanulásban, úgy általában a koncentrációban - nem, nem tévedés, valóban jól olvastuk.

Egy új tanulmány, melyet a londoni egyetem kutatói végeztek, rámutat: több negatív hatása van annak, ha "túlalussza magát" az ember.

Biztosan észrevettük már, hogy amikor túl keveset alszunk több napig, majd pedig jól kialusszuk magunkat, szinte fáradtabb érzésünk van, mint előző nap. Gyakran érezzük magunkat kimerültnek 9 vagy 10 órás alvást követően.

Az emberek nagyjából 8 százaléka, aki rendszeresen sokkal többet alszik az átlagosnál, illetve annál az időnél, ami normális lenne, rosszabbul teljesít a kognitív teszteken - írja a Daily Mail.

Sőt, a kutatók szerint - ami ijesztő -, rendszeresen 8 óránál többet aludni azt is jelenti, hogy az agyat nagyjából hét évvel öregítjük.

Mi a tökéletes időtartam?


A kutatók szerint a 7 óra a legmegfelelőbb, az agy teljesítménye akkor a legjobb. A Pennsylvania-i egyetem alvás-és kronobiológiai laboratóriumának szakemberei azonban azt állítják, hogy az ideális a 8 óra alvás. A tanulmányukban részt vevő embereknek ugyanis mindenre alaposan kiterjedt a figyelmük.

Több kutatásra is szükség van az igazsághoz, de úgy tűnik, a 8 órás alvás a "legbiztonságosabb." Ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni a nap folyamán, és nem túl sok ahhoz, hogy egészségünkre már inkább rossz hatással legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.