Az alvásminőségünket a partner is befolyásolja

Éjjeli hánykolódás teszi kukába a kapcsolatot?

Nehezen viseljük, ha - különösen egy fárasztó nap után - jól szeretnénk aludni, de párunk miatt ez lehetetlennek tűnik. Akár szakításhoz is vezethet az éjszakai hánykolódás. Alvásminőségünket ugyanis jelentősen befolyásolja a partner.

2011.06.16 10:45ma.hu

Nemcsak a gondok, vagy a "hamarosan fel kell kelnem"-érzés keseríthetik meg az éjszakáinkat - van, aki számára a jó alvás csupán álom, hiába szeretne ugyanis kiadósat pihenni, ezt éppen a párja akadályozza meg...

Egy, házaspárok körében végzett amerikai tanulmány kimutatta, hogy ahol a feleségek számára nehéz az álomba merülés, csorbát szenvedhet a férjükkel való kapcsolat minősége is.

Minél tovább áll fenn ez az állapot a nőnél, annál negatívabban viszonyulnak egymáshoz a házastársak. Sok esetben túlságosan kritizáltnak, ignoráltnak érzik magukat a nők a nap folyamán.

Ugyanez azonban nem ugyanígy igaz a férfiakra. A tanulmány szerint rájuk kevésbé volt ez jellemző, és kevésbé befolyásolta a napjukat is. A kérdés, miért nem befolyásolja az erősebbik nem képviselőit is, ha nem alszik a legjobban éjjel?

A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy a nők sokkal kommunikatívabbak, kifejezőbbek tudnak lenni a kapcsolatban, a férfiak kevésbé - egy alvás nélküli, vagy rossz alvással töltött éjjel után a nők hajlamosabbak frusztráltnak érezni magukat, míg a férfiak könnyebben túlteszik magukat ezen.

Az alvásproblémákkal, például álmatlansággal foglalkozó kutatások az egyénre koncentrálnak: mi befolyásolja pontosan, hogy nem bírnak aludni? Hozzáteszik azonban, hogy az alvásproblémák okait körültekintőbben kell vizsgálni: például nem árt megnézni, milyen az alvásgonddal küzdő kapcsolata.

Az a személy, akivel megosztjuk az ágyunkat, lényeges befolyással lehet az alvásunk minőségére. Gondoljunk csak bele, hányszor ébredünk fel, ha nem találja a megfelelő alvás pózt, hánykolódik, forgolódik éjjel.

A horkolás külön téma - az kétségtelenül nagyon tudja zavarni a partnert. Ám már az is probléma lehet, ha két órával később tér aludni, mint mi - a mozgolódásával, helyezkedésével felébreszt bennünket, megzavarja a mély álmot.

A teljes bizonyítást illetően - hogy az alvásproblémák jelentős részének ez az oka - még további vizsgálatok szükségesek. Csak az a kérdés, hogyan lehet ezen segíteni? A külön ágy nem megoldás...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.