Amikor az alvás csak rosszabbat tesz!

Vannak, akiknek nem érdemes aludni

Lehetséges volna, hogy az alvás hatására rosszabbul érezzük magunkat? Van ilyen. Bizonyos esetekben nem segít, hanem kifejezetten árt a délutáni szunyókálás.

2011.12.15 08:15ma.hu

Az általános nézet az, hogy ha délután kicsit lepihenünk, sokkal frissebbek leszünk egy kevés alvás után is. Ez nagyon sok esetben igaz. Akkor főleg, ha gond volt az éjjeli alvásunkkal, és így igyekszünk egy kicsit pótolni azt. Nem segít viszont az álmatlanságban szenvedőkön.

Náluk eleve lecsökkent az alvás igénye éjszaka, és a délutáni szendergés hatására csak még kevésbé tudnak majd aludni. Tehát, mielőtt összegömbölyödünk a kanapén délután, gondoljunk bele, milyen hatással lesz az éjjeli alvásunk minőségére. Nehogy a dolog visszafelé süljön el.

Amennyiben nincs problémánk az éjjeli pihenéssel, a rövid alvás csodát tesz velünk egy pihenéstől megfosztott napon. Egy 2008-as tanulmány kimutatta, a 45 perces alvás nappal javítja a memóriafunkciót, korábbi tanulmányok pedig vérnyomáscsökkentő hatását is igazolták.

A narkolepsziától szenvedők, valamint azok számára, akik váltott műszakban dolgoznak, sok előnye van a nappali alvásnak.

Az álmatlansággal küzdők esete azonban más. Még ha napközben fáradtnak is érzik magukat, fenntartják a rossz alvási szokásokat a nappali szundítással. Ez igaz az ideiglenes alvási problémákat okozó stressz, betegség, vagy a nyugtalan láb-szindróma esetén is.

Egy kevés napközbeni alvás is rontja az éjjeli pihenés minőségét. A délutáni szunyókálás nem lesz más, mint a szaggatott alvás egy "másik epizódja".

A kimerültség, állandó fáradtság intő jel lehet, ha az ember napközben állandóan harcol az elalvás ellen, este pedig azonnal elalszik. Az ilyesmi alvási apnoéra utalhat.

A probléma lényege, hogy alvás közben gyakran abbahagyjuk a légzést. Ez mindig kissé felébreszt, de nem veszünk róla tudomást. Csak napközben azt érezzük, hogy elviselhetetlenül fáradtak vagyunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.