Magas vérnyomással járhat a mély alvás hiánya

Ráfaragsz, ha nem csinálod elég mélyen

Úgy tűnik, ha valaki nem alszik mélyen, nemcsak a másnap reggeli túl érzékenységgel és lassú észjárással kell számolnia, hanem vérnyomásproblémákkal is!

2011.09.01 08:30ma.hu

Mindenkinek ismerős az érzés, amikor reggelente nem tud "beindulni". A kerekek lassan forognak, nincs energia, jön a kávé, majd a második... Ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, szükséges a megfelelő mennyiségű - egy felnőtt esetében 8 órás - alvás.

Az azonban, aki rendszeresen nem alszik mélyen, nemcsak a reggeli lassúsággal és nyűgösséggel számolhat. A mély alvás elégtelensége a szívére is hatással lesz: magas vérnyomás alakulhat ki - állítja egy új tanulmány.

Az egészséges fiatalok és középkorúak nagyjából alvási óráik 20-25 százalékát töltik a "lassú-hullámú" alvás szakaszában. Ez az, amely erősít, a memória és a mentális képességek szempontjából is igen fontos. Az új tanulmány, amely 784, 65 év feletti ember bevonásával készült, megerősítette, hogy ez az alvási szakasz az anyagcsere és a szív egészsége szempontjából is igen lényeges.

Összehasonlítva az alvás 17 százalékát mély alvásszakaszban töltő emberekkel azokat, akiknek ebben mindössze 4 százalékot sikerült aludni, utóbbiaknál növekedett 83 százalékkal a magas vérnyomás kialakulásának esélye egy évvel később.

A tudósok egyelőre nem merik kimondani a közvetlen összefüggést, azt azonban állítják, hogy az egészséges öregedés egyik alapja a minőségi alvás - véli Eve Van Cauter, PhD, az alvással, anyagcserével és egészséggel foglalkozó központ vezetője a Chicago-i egyetemen.

Az idősebb emberek kevesebb órát töltenek mély alvásban, ahogy múlnak az évek. Pedig fontos lenne ez ellen küzdeni, hogy csökkentsék a magas vérnyomás kockázatát.

Korábban az alvási problémákat a magas vérnyomáshoz is kötötték. Az alvási apnoét például, mely során az ember többször felébred éjjel, mert nem kap levegőt - de észre sem igazán veszi, hányszor ébreszti fel a levegő elakadás. Az azonban nem tisztázott, vajon ez okozza a magas vérnyomást, vagy vice versa.

Az elhízás ugyancsak hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához, de szerepet játszhat a mély alvás hiánya és a magas vérnyomás közötti kapcsolat kialakulásában is. Egy korábbi kutatás eredménye szerint az elégtelen mély alvás köthető volt az elhízáshoz.

Dr. Susan Redline,
a tanulmány szerzője és a bostoni Harvard Egészségügyi Iskola alvás szakértője azt ajánlja: ha minden nap megközelítőleg ugyanabban az időben fekszünk le aludni és másnap ugyanakkor ébredünk; ha elhagyjuk a dohányzást, az alkoholfogyasztást és hasonló káros szenvedélyeket, az komolyan segíthet elérni a minőségibb, hosszabb, mélyebb alvást.

Arról sem árt meggyőződni, nem szenvedünk-e alvási apnoéban vagy nyugtalan láb-szindrómában. Ezek ugyanis jelentősen csökkentik a mély alvás esélyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.