A testmozgás tényleg javítja az alvást?

Hoppá: érdemes lefáradni, hogy kipihentek legyünk?

A testmozgásnak számos előnye van, ám kutatók most azt is feltételezik, hogy az alvás minőségét is jelentősen javítja. Úgy tűnik, megéri lefáradni a kipihentségért.

2011.12.05 14:25ma.hu

Ha többet mozgunk, jobban alszunk? Azok az emberek, akik rendszeresen és aktívan mozognak, sokkal jobb alvásról számolnak be, és kipihentebbek a mindennapokban, mint akik nem foglalkoznak a testmozgással.

A kutatók nem tudják, az edzés közvetlenül vezet-e a minőségibb pihenéshez, lehetséges, hogy más magyarázat is van a látszólagos összefüggésre a testmozgás és az alvás között.

Mégis, a megállapítások nagyrészt összhangban vannak a korábbi kutatásokkal - mondta Matthew P. Buman, az Arizona állami egyetem professzor asszisztense, aki az új tanulmányt vezette. Ám ha azt gondoljuk, a napi séta vagy jogging törli az alvásproblémákat, akkor talán túlságosan optimisták vagyunk. "Általánosságban a fizikai aktivitás és az alvás között mérsékelt az összefüggés".

A nem megfelelő alvás depresszióhoz, szív- és érrendszeri problémákhoz és egyéb betegségekhez vezet. Az új tanulmány, melyet az Oregon állami egyetem kutatói végeztek, 2600 férfit és nőt elemzett 18 és 85 éves kor között. Aktivitásuk szintjét vizsgálták, majd választ kellett adniuk az alvással kapcsolatos kérdésekre.

Egy héten át gyorsulásmérőt viseltek, amely fizikai aktivitásukat ellenőrizte. A kutatók megvizsgálták, ki tartotta be a heti legalább 150 perc mérsékelt testmozgást, a heti 75 perc pedig erőteljes mozgást, vagy a kettő kombinációját.

Aki betartotta, az 65 százalékkal kisebb valószínűséggel számolt be alvás problémákról, mint az, aki keveset mozgott. 68 százalékkal kevesebb volt a valószínűsége annak is, hogy lábgörcsöt kaptak, és 45 százalékkal kisebb az esélye, hogy gondjaik lettek volna a koncentrálással a fáradtság miatt.

A tanulmányt a Mental Health and Physical Activity decemberi száma közölte.

"A megállapítás érdekes, akkor is, ha nem bizonyítja egyértelműen, hogy a testmozgás javítja az alvást -
mondta el Dr. Buman. - Ha ez a helyzet, az okok nem tiszták. Néhány kutató úgy véli, a fizikai aktivitás azért javítja az alvást, mert segít a stressz hormonok csökkentésében, az aggodalom és a depresszió mérséklésében. Mások egy energia-takarékossági hipotézisre esküsznek, miszerint minél több kalóriát égetünk mozgás közben, a test hatékonyabban használja az alvási időt a regenerálódásra. Megint mások úgy vélik, a testmozgás némileg csökkenti a testsúlyt és ez segít a jobb alvásban."

Egy teória szerint a mozgás segíti a testhőmérséklet lehűlését alvás közben. Annyi bizonyos, hogy a testmozgás időpontját még nem vetették össze az eredményekkel. Az sem bizonyított, hogy a késő esti mozgás például rossz hatással lenne az alvásra.

Ez a tanulmány azonban szokatlan abból a szempontól, hogy a vizsgálatokra támaszkodik a testmozgások gyakoriságának ellenőrzésében, és nem az emberek emlékeikre, amely hibás eredményhez vezethet - tette hozzá Brad Cardinal, a tanulmány társszerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.