Az ülő munka növeli az epekő kockázatát

A testmozgás csökkenti az epekő kockázatát

Drasztikusan csökkenti a fájdalmas epekövek kialakulásának kockázatát, ha sokat mozog valaki - közölte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.

2010.02.08 15:48MTI

Az epekövek meglehetősen gyakoriak, ám mindössze az esetek 30 százaléka jár tünetekkel vagy komplikációkkal. A University of East Anglia munkatársai 25 ezer férfit és nőt vontak be tanulmányukba, amelyben megállapították, hogy a legaktívabbaknál 70 százalékkal kisebb volt a kockázata a panaszok jelentkezésének. A European Journal of Gastroenterology and Hepatology című szaklapban közzétett cikk szerzői szerint az egyik ok az lehet, hogy az epében ilyenkor csökken a koleszterinszint.

A mozgás egyúttal növeli a "" koleszterin szintjét, valamint javítja a bélmozgást, melyek szintén hozzájárulhatnak a csökkent kockázathoz. A tanulmányba bevont embereket négy csoportba osztották attól függően, hogy mennyit mozogtak. A kutatók megállapítása szerint minél többet mozog valaki, annál nagyobb esélye van a fájdalmas tünetek elkerülésére. A négy csoportból az elsőbe azok kerültek, akik ülőmunkát végeznek és nem mozognak szabadidejükben sem. A második csoportba kerültek azok, akik ülőmunkájuk mellett napi 30 percet mozognak, illetve nem mozognak, de állómunkát végeznek.

A harmadik csoportba tartozók az ülőmunka mellett napi 1 órát mozognak vagy állómunka mellett napi 30 percet, illetve fizikai munkát végeznek. Végül az utolsó, legaktívabb csoportban még a fizikai munka mellett is tréningeztek az emberek, illetve ülőmunka esetén napi egy óránál többet mozogtak. A tanulmány szerzői szerint vizsgálatuk újabb bizonyítéka, hogy a mozgás javítja annak esélyét, hogy tartósan egészséges maradhasson valaki.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.