Sokkal többet rágódnak a nők - főleg a pénzen

Ó! A férfiak semmin se izgatják magukat?

Immáron hivatalos: a nők az anyagi gondok miatt forgolódnak álmatlanul éjszakánként, míg a férfiak oka erre... egyszerűen semmi.

2011.09.03 09:00medipress.hu

Egy felmérésben arról kérdezték a résztvevőket, mi okoz számukra álmatlan éjszakákat, és a nők 30 százaléka azt felelte, az anyagi gondok, így ez lett a legtöbbször említett probléma. A férfiak 35 százaléka azonban azt válaszolta: semmi.

Az amerikai Manilla.com oldal ezer, átlagos keresetű férfit és nőt vont be a vizsgálatba. A válaszok alapján a második leggyakoribb ok, ami nem hagyja a nőket aludni, a sok felhalmozott teendő.

Linda Descano a Women&Co munkatársa így nyilatkozott a Manilla.com-nak: „Rohanó világunkban nagyon nehéz megbirkózni az anyagi problémákkal. És mivel adataink szerint a nők 66 százaléka egyedül viszi otthon a háztartást, nem nehéz elképzelni, mennyire aggasztja őket a sok el nem végzett teendő.”

Az eredmények a társadalomtudósokat éppúgy nem lepték meg, mint a dolgozó anyákat. Arlie Russell Hochschild nagy hatású műve, a Második műszak már 1989-ben felhívta a figyelmet a két nem munkaterhei közti egyenlőtlenségekre.

Ez volt az első olyan tanulmány, amely kimutatta, hogy a növekvő munkahelyi elvárások mellett továbbra is főleg a nőkre hárulnak a háztartási teendők.

A Times magazinban nemrég megjelent felmérés szerint azóta kicsit javult a helyzet. Azonban a The Huffington Post című lap közvetlen összefüggést talált a házimunka és a magas vérnyomás között.

Manisha Thakor pénzügyi tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta a Manilla.com-nak, hogy a nők a gyereknevelés és az idős szülők gondozása miatt továbbra is átlagosan 11,5 évvel dolgoznak kevesebbet munkahelyen, mint a férfiak, miközben 5-7 évvel tovább élnek.

Ugyanazért a munkáért, amiért a férfiak egy dollárt, a nők 77 centet kapnak. A nők 73 százalékát aggasztja emellett az, hogy rendezetlennek érzi a dolgait, szemben a férfiak 59 százalékával.

A dolgok rendezése után a nők 50 százaléka pihentnek, 40 százaléka boldognak érzi magát, ez az arány a férfiaknál 41 és 37 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.