Tekerés

Aki ma használt autót vesz, azt szinte biztos, hogy becsapják ezzel a trükkel

A használtautó-piacon az egyik legnagyobb rizikó a kilométeróra visszatekerése. Egyes felmérések szerint tízből kilenc gépkocsi kilométeróra-állását meghamisítják.

2015.08.13 10:42ma.hu

A használtautó-piac Magyarországon rendkívül súlyos betegségben szenved - írja a közmédia.

Egyes felmérések szerint tízből kilenc gépkocsi kilométeróra-állását meghamisítják, korábbi, karambolos előéletet elhallgatnak, az elhanyagolt műszaki állapotot gyönyörű esztétikai állapottal fedik, sorolta a riasztó adatokat a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Herpy Miklós közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd. Aki ma Magyarországon használt autót vesz, azt, szinte biztos, hogy becsapják, tette hozzá.

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy akár használt, akár új autó vásárlásához stabil bázissal rendelkező, több éve működő, megbízható kereskedőt érdemes választani, ezzel elkerülhetők az átverések. Előfordulhatnak olyan hibák, amelyekről a kereskedő sem tudhat, ezért ajánlatos olyan helyen vásárolni, ahol a későbbi reklamációkat elfogadják, garancia azonban a használt autókra nincsen, mondta Fojt Attila.

Az egyesület évek óta támogatja a használtautó-piac megtisztítására irányuló lépéseket. Fojt Attila arról számolt be, hogy egy-két hónapon belül az autó életútját minimális ellenszolgáltatásért a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH) le lehet kérni, amely tartalmazza majd a megvásárolni kívánt autó kilométeróra-állását, a későbbiek során pedig azt is, hogy milyen biztosítási események történtek az autón. Minimális díj ellenében az okmányirodákban is meg lehet kérdezni, hogy a gépkocsira jelentettek-e le korábban kilométerállást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.