Béranya szülte meg a rákban elhunyt nő gyerekét

Két éve halott a most született gyermek anyja!

Inkább jogi, mintsem orvosi csoda az alábbi eset: a rákban két éve elhunyt nő petesejtjeiért férje hosszú hónapokig harcolt, míg engedélyezték neki a bravúros apaságot.

2011.06.14 17:29ma.hu

Csaknem két évvel ezelőtt veszítette el feleségét egy izraeli férfi, ám néhány napja mégis magához ölelhette kettejük közös gyermekét - aki most született meg! A bravúrosnak is nevezhető eset mégsem az orvosi csodák nagykönyvébe kerül be, sokkal inkább jogi sikerként könyvelhető el.

Az egykori házaspár hosszú időn keresztül próbálkozott a gyermekvállalással, ám az asszonynak nem sikerült teherbe esnie. Végül belevágtak a lombikprogramba, a nőtől több petesejtet is szereztek az orvosok, amelyet mesterségesen termékenyítettek meg az apa spermájával, és lefagyasztották egy későbbi beültetés reményében.

Csakhogy néhány sikertelen próbálkozás után kiderült, hogy a nőt megtámadta a rák, a kezelések pedig nem vezettek eredményre, 2009-ben a feleség örökre elment.

Férje nem sokkal később a New Family nevű csoporthoz fordult egy különös kéréssel: a még megmaradt, beültetésre váró fagyasztott embriókhoz szeretett volna béranyát találni, aki kihordaná az elhunyt asszonnyal közös gyermekét. A döntő szót az izraeli főügyész mondta ki, akit a New Family elnöke, Irit Rosenblum hosszas jogi csata után azzal győzött meg, hogy "a férfinak joga van apává válni, mivel a genetikai anyag 50 százalékban tőle származik".

A babát végül egy amerikai béranya hordta ki és szülte meg az Egyesült Államokban, de a gyermeket az apa Izraelben szeretné felnevelni, ahol időközben új kapcsolatot létesített egy nővel.

Az ország törvényei megengedik a béranyaság intézményét, ám egészen eddig csak olyan anyák vehették igénybe ezt a lehetőséget, akik valamilyen egészségügyi ok miatt nem voltak képesek saját maguk a terhességre. Arra azonban nem volt még példa, hogy valakinek az álljon a terhessége útjába, hogy meghalt...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.