470 ezer legóból építették meg az első űrutazót

Giga-Gagarin a Duna Plazában: Guinness-rekord is lehet belőle!

Közel egy héten keresztül építették éjjel-nappal azt a gigantikus legót, amely végül a nagy űrutazó, Gagarin portréjává állt össze. A hitelesítés már folyamatban van, hamarosan Guinness-rekord lehet belőle.

Gigantikus Gagarin-portré készült legóból képgaléria

2011.03.22 14:29PR Garden

A mozaik építése március 16-án, szerdán 9 órakor kezdődött. Az alkotás éjjel-nappal zajlott, a Duna Plaza bevásárlóközpont látogatói vettek részt benne, köztük számos XIII. kerületi óvodás és kisiskolás csoport.

Egy egyetemistákból álló társaság rendszeresen éjszaka szállt be az építésbe, és volt, aki munka előtt és után is segédkezett a mozaik kirakásában.

- Cipészként dolgozom, de a lábbelik javítása előtt és után is mindig jöttem a plazába – mondta Sápi Vilmos. – Ha van egy jó kezdeményezés, akkor igyekszem mindig benne lenni.

- Nagyjából 15 ezer darabot raktam ki – folytatta Vilmos barátja, Rab Gábor. – Legalább 10 órán át építettem én is a mozaikot.

A nagy mű 123 óra után, hétfőn délben lett kész. Az utolsó elemeket ismert emberek, köztük Herczeg Zoltán divattervező, Keleti Andrea és Dombovári Vanda RTL Klubos műsorvezetők, Dombóvári István, a Showder Klub és a Dumaszínház humoristája, illetve Vay Viktória és Szabó Zsófia színésznők, a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozat szereplői helyezték el.

- Nagy dolog, hogy egy ekkora összefogással elkészülhetett a mozaik – fogalmazott Szabó Zsófia. – Érdemes lenne többször is ilyesmit csinálni, hogy a gyerekek alkossanak, és ne a számítógép előtt üldögéljenek.

Fotó: PR Garden (További fotók a galériában, a képre kattintva!)


- Ha kellően extrém egy kezdeményezés, rám lehet számítani – tette hozzá Dombóvári István. – Kisgyerekként kértem Karácsonyra LEGO-t, ám helyette egy másik játékot kaptam. Sajnos nem értettem, hogy kell vele játszani, de még a szüleim, sőt, az egész falu sem. Ezért visszavittük a boltba, de azt mondták az eladók, hogy a játék meg nem értése nem jogosít fel a cserére.

Az elkészült mozaikot lemérte Sebestyén István, a Guinness-rekordok magyarországi hitelesítője. - 4,6 x 6,52 méteres, azaz 29,992 négyzetméteres, és 470.016 darabból áll - jelentette be a helyszínen Sebestyén István.

Ez ma Magyarországon a legnagyobb LEGO-mozaik. Mivel a jelenlegi rekord egy 460.000 darabból álló mozaik, így a szervezők a jegyzőkönyvet kiküldik a Guinness londoni központjába, és kérik a világrekord megállapítását, ugyanis ennyi darabból még sosem készült LEGO-kép.

A szervezők az építéssel Jurij Gagarin előtt szerettek volna tisztelegni. Mint ismert, pont 50 évvel ezelőtt ő volt az első ember a világűrben. A Vosztok–1 űrhajóval indult el 1961. április 12-én, Bajkonurból, ezzel megelőzve az amerikaiakat az emberes űrrepülések terén.

Az egész út 108 percig tartott, Gagarin eközben egyszer megkerülte a Földet.

A mozaik még 10 napig megtekinthető a Duna Plazában, utána átkerül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban nyíló Gagarin-kiállításra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.