Átlag alatt végzett a többség

Alekosz beégett, Szandika összeomlott az IQ-teszten

"91-es, tehát megállapíthatjuk, hogy az én intelligencia-hányadosom átlagos, én ezzel meg vagyok elégedve" - jelentette ki Alekosz, aki a villa okostojása. Vajon milyenek ezek után a többiek?

2011.03.07 08:29sagi - ma.hu

Izgalmas feladat várt a villalakókra szombat délután: miközben gondolataik már javában az esti kiválasztáson jártak, agykapacitásukat egy IQ-teszttel foglalták le, nem kisebb presztízsű társaság segítségével, mint a Mensa HungarIQa Egyesülettel.

Ez az a csoport, pontosabban annak magyarországi szervezete, amely világszerte az emberek legintelligensebb 2 százalékát próbálja felkutatni és összefogni, nemre, fajra, vallásra, vagy bármi egyéb tulajdonságra tekintet nélkül.

A lakók persze először megijedtek a feladattól, hisz a ValóVilág szerkesztői délután mindenkit kiküldtek az udvarra, hogy aztán lehúzott redőnyök mögött rendezzenek el félkörívben három asztalt – a lakók pedig visszatérve azt hitték, újra parlamentest kell játszaniuk.

Jerzy és Gigi tesztelés közben (Fotó: ValóVilág)


Az érkező két vendég láttán aztán megkönnyebbülésük érezhető volt, egészen addig, míg Balanyi Bibiána, a Mensa HungarIQa korábbi elnöke és Mizsányi Attila tesztgondnok el nem mondta, hogy itt bizony az elméjüket kell próbára tenni.

A tévénézők már előző este megszavazhatták, szerintük melyik lakó a legintelligensebb, a sort Alekosz vezette, Éva és Laci kerültek a dobogó második és harmadik fokára, a legkevésbé intelligensnek pedig Szandikát és Jerzyt tartották a nézők.

Érdekesség, hogy amikor Bibiána és „Mizsa” megkérte a lakókat, sorakozzanak fel úgy, ahogy ők magukat besorolják IQ alapján, az első három hely pontosan a nézők véleménye szerint alakult.

Alekosz ki is tett magáért, bár ez később a teszteredményt nem befolyásolta: a „szerintetek mi az intelligencia?” kérdésre rendkívül szakszerűnek tűnő választ adott, megtűzdelve néhány idegen szóval is, utána pedig a „van-e valami kérdésetek az eddig elhangzottakhoz” felvetésre igyekezett az ex-elnök hiúságára hatni, mondván, kifogástalanul áll neki a nyaklánca.

Bibiánát azonban ez legfeljebb női mivoltában hatotta meg, a teszt végeredményét kizárólag a feladatokra adott helyes válaszok befolyásolták. Ezzel viszont a lakók láthatóan megküzdöttek, volt, akinek a számolásos feladatokkal gyűlt meg a baja, mások a nyelvi kérdéseknél bizonytalanodtak el, de azt mindannyian elismerték, hogy újdonság volt számukra a koncentráció ilyen foka: gyorsan kellett döntéseket hozni, a figyelem pedig egyetlen percre sem lankadhatott.

Szandika megkapta az eredményt (Fotó: ValóVilág)


A Mensa szabályai szerint az eredményről senki nem volt köteles a többiek előtt beszámolni, bár ezzel a jogukkal csak ketten éltek, Béci ráadásul utólag a riportszobában elárulta eredményét, így a nézők az ő IQ-jával is tisztában lehetnek.

Sokak számára meglepetés volt, hogy végül Laci érte el a legmagasabb számot, ő a 105-ös értékkel az átlag fölött végzett, és azt is tudni lehet kizárásos alapon, hogy a 102 Anikóhoz tartozik. A többiek kivétel nélkül 100 alatt végeztek, vagyis nem érték el az átlagos szintet sem. Csak Szandika ült le megdöbbenésében, miután rájött, hogy ő sem 100-as…

Ha pedig bárkinek kétségei lennének kedvenceik IQ-jával kapcsolatban, érdemes elgondolkozni azon is, hogy miközben a teszt előtt Mizsányi Attila elmondta, az átlag épp a 100-as érték, és aki ezt nem éri el, annak az intelligencia-hányadosa átlag alatti, a lakók mégis a 90-100 közötti értékek láttán is rendkívül elégedettek voltak, mondván: „Átlagos az IQ-m”.

A villán belül mindenképp, a külvilágban sajnos ez kevés. Jó hír azonban, hogy a nézőknek is lehetőségük van összehasonlítani a saját intelligenciájukat a villalakókéval, a műsor honlapja mellett a Mensa HungarIQa honlapján is kitölthető ugyanaz a teszt.

Ön intelligensebb vagy egy szinten van a villalakókkal?

Olvasson még többet a ValóVilágról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.