Most is füstölög a színésznő

Cigivel kockáztatja hangszálait Détár Enikő?

Néhány hónappal ezelőtt műtötték a csinos színésznőt, aki azonban máig küzd, hogy teljesen felépüljön hangszálműtétje után - mégis rágyújt. Vajon mit kockáztat?

2010.06.07 08:30ma.hu - Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv

Egy budai kávézóban "füstölgött" Détár Enikő a minap, s mivel az adott helyiségben nem lehetett dohányozni, arra is vette a fáradtságot, hogy kint szívja el cigarettáját. A színésznő a napokban nyilatkozott arról: hangszál-műtétje után még legalább fél évre van szüksége, hogy a hangja visszanyerje két évvel ezelőtti állapotát.

A szakorvos dr. Bense Tamás szerint a dohányzás többszörösen növeli a ciszta újbóli kialakulásának esélyét, mivel a nikotin krónikus gyulladást tarthat fenn a torokban, ez nehezíti a felépülést. A dohány füstje gátolja a légutak öntisztulását, emiatt úgynevezett krákogóvá válhat a beteg, majd köpetürítővé. A károsodás kezdetben átmeneti, de egy idő után maradandóvá válhat. Détár Enikő az érdeklődésre annyit mondott: néha valóban elszív egy-két szálat - adta hírül a Napi Ász.

A színésznő nemrég számolt be az Esti Sztoriban arról, hogy a kórházban bizony voltak olyan pillanatai, amikor legszívesebben feladta volna a küzdelmet.

Pszichés problémát okozott nála, hogy hangszálműtétje után sokkal lassúbb volt a felépülése, mint arra számított, és úgy érezte, nem tud helytállni feladataiban.

Sokszor jutott a mélypontra - haza akart menni a kórházból, de nem engedték az orvosok, mivel nem volt olyan állapotban. A családja nagyon féltette. A terápia egy szakaszában még altatást is alkalmaztak nála.

Enikőnek szembesülnie kellett a korlátaival, melyeket nem tudott legyőzni. Legalább fél év ugyanis, mire műtött hangszálai olyanok lesznek, mint két évvel ezelőtt.

A pszichés probléma nem először fordult elő nála, hiszen első terhessége alatt lejátszódott ugyanez. Akkor azonban pszichiáter barátnője segítette át a legrosszabb időszakon - ő pedig sajnos már nem él.

Détár Enikő tavaly december óta küzd a hangszálaival - a színésznő-műsorvezető ekkor eltűnt a képernyőről, s csak később adott hírt arról, hogy műtétre volt szüksége a hangszalagján talált ciszta miatt.

Détár Enikő túlélte - őszintén mesélt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.