Bábművészből lett lélekelemző

"Csak idilli szavakkal nem lehet érzéseket leírni" - Mi lesz Joshi Bharat sorsa?

Az indiai sorselemző mindenféle konfliktusra tudja a megoldást, egy országnak mutatott utat a családi viták kezelésében - Joshi Bharat műsorát mégis leveszi a képernyőről a TV2. Vajon hogyan folytatja a bábművészből lett médiaszemélyiség?

2010.06.02 06:30Kiskegyed

Joshi Bharat beszélgetős műsorának megszűnése után sokaknak kell más délutáni elfoglaltság után nézniük. Akadnak persze, akik fellélegeztek a hír hallatán, sok vád érte ugyanis a műsort az utóbbi időben, mondván, nem kiskorú fülekre szabták az ott elhangzottakat.

Arról is szóltak a kritikák, hogy minden adás egy megrendezett, botrányos színdarab csupán, pedig a történeteket valóban az élet írta.

Joshi Bharat szerint a délutáni talkshow afféle társadalmi életvezetési útmutatás, amelyre a nézők is támaszkodhattak a mindennapi problémák megoldása során.

Ezt igazolják azok az emberek, akik az utcán szólítják meg a műsorvezetőt. Legutóbb a postán, sorban állás közben elegyedett szóba vele egy lelkes néző, aki a lányával amolyan helyzetgyakorlatokat játszik, s megvitatják, hogy mit mondana Joshi egy-egy szituációban.

A TV2 közleménye szerint a Joshi Bharat show azért szűnik meg, mert a médiatörvény követelményeinek betartásával nehéz folyamatos jó nézettséget produkálni.

A műsorvezető szerint azonban ez nem ennyire egyszerű. „Bizonyos keretek közé szorítva sajnos nehezebb vagy egyáltalán nem lehet kibontani egy történetet a műsorban – mondja Joshi Bharat.

– Az emberi konfliktusok megoldása bonyolultabb annál, mint hogy a szereplők csupa idilli szavakkal írják le érzéseiket, problémáikat. Ez a műsor nem is erről szól. A "botrányos" jelzővel illetni a talkshow-t szintén nem helytálló, ugyanis 380 adást forgattunk le, és ebből mindössze 40–50-ben láthatók hevesebb jelenetek. De természetesen eszünkben sincs szembe menni a törvénnyel, elfogadom, hogy ebben a műsorban ennyi volt - mondja Joshi.

A műsorvezető ettől függetlenül nincs elkeseredve, noha arról nem beszél, hogy mi vár rá a csatornánál a jövőben. Még ötletel a kreatív csapat, a vezetőség azonban úgy nyilatkozott: Bharat marad.

Ráadásul a lehetőségek tárháza széles, hiszen Joshi Bharat életútja nem nevezhető mindennapinak: volt már színész, bábművész Indiában, majd Magyarországon, később visszakanyarodott a sorselemzés tudományához.

„A bábozással egy tanulmányi út révén volt lehetőségem Európába látogatni, de nem gondoltam, hogy a világ egy másik pontján a sorselemzés is megtalál. A családomban 7–8 generációra visszamenőleg komolyan foglalkozott valaki az asztrológiával, a számmisztikával, a karmával. Mielőtt azonban elképzelnek egy kis széken ülve, amint buzgón magolom a Tarot lapok jelentését, és apám bonyolult képleteket rajzol nekem egy füzetbe, be kell vallanom, a tanulás nem egészen így zajlott." - meséli Joshi.

"A sorselemzés technikája könyvekből is elsajátítható, de ez csak a tudomány töredéke. A gyakorlatban tanultam meg, hogy miként lehet megvizsgálni egy-egy élethelyzetet, ahogyan édesapámhoz sorra érkeztek az emberek a legkülönfélébb problémákkal. Talán innen tanultam meg azt is, hogy egy konfliktusban mi lényeges és mi nem. Mára könnyedén átlátom, hogy a megoldási fázis mely pillanatában fogékonyak az érintettek a tanulságok levonására.”

A műsor megszűnésének némi előnye is van. A sorselemzőnek ezután több ideje jut a magánpraxisára, és családi programokra.

„Igyekszem sokat utazni felségemmel és a lányaimmal. Nemrég érkeztünk haza Indiából. A gyerekeim, Szávitri és Shila otthonosan mozognak a távoli országban, végül is a vér nem válik vízzé. Nem turistaként érkeznek, várják őket az unokatestvérek és a nagymama. Édesanyám nagyon beteg, nemrégiben combnyaktörést szenvedett. Újra meg kellene tanulnia járni, de már nagyon idős, 88 éves. Sajnos kénytelen vagyok hozzászokni a gondolathoz, hogy elveszíthetem. De hiszek abban, hogy a halál nem a végső elmúlást jelenti, hanem egy új élet kezdetét.”-
mondta el a Kiskegyedben Joshi Bharat.

Joshi Bharat hisz a wellness-ben

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.