Gyermekeit megfojtotta, majd lefagyasztotta...

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a csecsemőgyilkos francia anyát!

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság azt az anyát, aki négy év alatt három titokban megszült gyermekét ölte meg. Véronique Courjault a 2002-ben és 2003-ban született gyermekeit megfojtotta, majd lefagyasztotta.

2009.06.19 08:50MTI
Véronique Courjault

A 3,2 illetve 3,6 kilogrammos tetemekre férje, a gyermekek apja talált rá 2006 nyarán lakásuk mélyhűtőjében Szöulban, ahol kiküldetésben élt a család. A férj - aki nem tudott a gyilkosságokról és azt sem vette észre, hogy felesége terhes volt - azonnal feljelentést tett.

A nyomozás során az asszony bevallotta, hogy 1999-ben Franciaországban is világra hozott titokban egy gyermeket, akit szintén megfojtott, majd később a családi kandallóban elégetett.

- "Ne démonizálják Véronique Courjault-t, de ikonná se tegyék!" - mondta vádbeszédében az államügyész, aki tíz év börtönbüntetés kiszabását kérte a 41 éves nő ellen.

Véleménye szerint a nő "előre megfontoltan, hidegvérrel" ölte meg a szülést követően gyermekeit, de azért nem kért ellene életfogytiglani börtönbüntetést, mert személyiségét enyhítő körülménynek tekintette. A június 9-én kezdődött per nagy része arra a kérdésre kereste a választ, hogy a kétgyermekes anya - akinek fiai jelenleg 12 és 14 évesek - tudatában volt-e annak, hogy mit tett, és hogy a gyilkosságokat előre megfontoltan követte-e el.

Ügyvédje szerint az asszony "hibát és bűncselekményt követett el, de nem szörnyeteg és szenved" a történtek miatt. A védelem szakértők bevonásával azt próbálta bebizonyítani, hogy az asszony nemcsak környezete, hanem önmaga előtt is tagadta terhességét.

Véronique Courjault maga is "érthetetlennek és szörnyűnek" minősítette cselekedetét a per során. Azt mondta, a terhességek során eleinte tudatában volt annak, hogy terhes, aztán megint nem tudta, de semmi esetre sem várta a gyerekeket. "Tudatában vagyok annak, hogy megöltem a gyermekeimet és ez nagyon sokáig bennem maradt" - mondta utolsó vallomásában a három éves eljárás alatt teljesen megtört asszony, férje és családja felé fordulva, akik mindvégig támogatták a szerintük pszichológiai segítségre szoruló "félénk, kedves" nőt.

Férjét, a 43 éves Jean-Louis Courjault-t - aki a médiában és a bíróság előtt is hangsúlyozta, hogy szereti feleségét, és fiaival együtt mielőbb hazavárja - tavaly mentették fel a bűnrészesség vádja alól.

A férj üdvözölte a bíróság döntését, amely szerinte "az alagút végét és az új életet" jelenti a család számára. Ügyvédje szerint Véronique Courjault egy-másfél éven belül szabadulhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.