Csecsemőgyilkos nikotin

Több a csecsemőhalál, ha dohányzik az anya

A McMaster Egyetem kutatásai szerint a terhesség alatt dohányzó, illetve dohányfüstnek passzívan kitett anyák gyermekeinél nagyobb eséllyel alakul ki hirtelen csecsemőhalál, mint a füstmentes életet élő kismamák gyermekeinek esetében.

2008.02.27 18:28medipress.hu

A kutatók szerint a nikotin gátolja annak a mechanizmusnak a kifejlődését, amely a csecsemő szervezetét figyelmezteti az oxigénhiányos (hypoxiás) állapotra. A kutatás eredményei a 'Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB)' című szaklap májusi számában kerülnek publikálásra.

"Bár a cigaretta füstje rengeteg káros anyagot tartalmaz, a nikotin az egyik legveszélyesebb közülük, ugyanis elpusztítja az oxigénhiány észleléséért felelős sejteket a csecsemők szervezetében - nyilatkozta Dr. Josef Buttigieg, a mostani kutatás vezetője - Például, ha a kisgyermek hason fekszik és fejét az ágyba fúrja, az agy vészjelzéseket küld, hiszen így nem jut elegendő oxigén a szervezetbe. Normális esetben a kisgyermek ilyenkor megfordul, vagy elfordítja a fejét. A terhesség alatt dohányzó anyák gyermekeiben ez a mechanizmus nem működik."

"A születés során az újszülött viszonylag kevés oxigénhez jut, amely miatt a szervezete adrenalint szabadít fel - magyarázza Dr. Buttigieg - Ez az adrenalin szükséges az első lélegzetvételhez és a szív hatékony működéséhez az első órákban. A nikotin az adrenalin felszabadításáért felelős mechanizmust is súlyosan károsítja, így tovább növelve a hirtelen fellépő csecsemőhalál kialakulásának esélyeit."

"Reméljük, hogy az új adatok birtokában sok várandós anyuka teszi majd le a cigarettát, ha magáért nem is, de születendő gyermeke életének védelmében" - tette hozzá még Dr. Buttigieg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.