Nem engedték fel a repülőre

Nem hitték el, hogy nem fog szülni: nyilvánosan vizsgálták a terhes nőt

Megalázó vizsgálatban volt része egy repülésre váró kismamának, aki hiába vitte magával az orvosa friss igazolását, hogy repülőre szállhat, a személyzet az utasok szeme láttára vizsgálta meg.

2015.02.11 18:00ma.hu

Tunéziából tartott hazafelé a terhessége utolsó szakaszában járó nő, ám a személyzet csak úgy volt h ajlandó felengedni őt a gépre, ha előzőleg megvizsgálhatták, hogy nem várható-e a szülés beindulása útközben. Ezzel önmagában még nem is lett volna baj, ám a hüvelyi vizsgálatot is magában foglaló procedúra az utasok szeme láttára történt meg. Az azóta négyszeres anyává lett nő most a jogi elégtétel lehetőségeit nézegeti, bár egyelőre nem döntötte el, mit lép a megalázó eljárás miatt.

A 32 éves Kerry Deane a negyedik gyermekét, Hudsont várta, aki most már háromhónapos fiúcskává cseperedett, de a légitársaságtól mindmáig nem érkezett még egy bocsánatkérés sem. A nő a terhessége 35. hetében járt, márpedig a Thomson repülési cég szabályzata szerint - hasonlóan a világ legtöbb társaságához - a 36. hétig még engedélyezik a felszállást. Deane a biztonság kedvéért még az orvosától is beszerzett egy igazolást, hogy állapota nem zárja ki a repülést, amit az orvos még egy friss faxon is megerősített a repülőtársaság kérésére.

Fotó: freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Ennek ellenére az utast arra kötelezték, hogy járuljon hozzá a vizsgálathoz, amit két orvos végzett el, különben nem engedik felszállni. A vizsgálatra a beszállási területen került sor, a többi utas szeme láttára, ott, ahol az ételeket előkészítik. Miuitán a felszállásra váró gép 45 perce vesztegelt, a kismama férjének, Garynek és három gyermeküknek azt mondták, szálljanak le. Tették mindezt annak ellenére, hogy a vizsgálat sem mutatta jelét a szülés közeledtének - panaszolja a nő. Bár az eset még szeptemberben történt, Kerry mindmáig nem kapott megfelelő választ a Thomsontól, ezért a jogi lehetőségeket mérlegeli.

"A mód, ahogy kezelték az ügyet, abszolút szégyenteljes volt, és még csak egy bocsánatkérésre sem futotta tőlük" - mondja. "A vizsgálatot mindenféle sterilizálás nélkül végezték, és nem tudom elhinni, hogy kidobtak a gépről, mert nyilvánvaló volt, hogy nem fogok még szülni. Nem a kártérítésről szól a dolog, én csupán annyit szeretnék, hogy ez ne történhessen meg más várandós nőkkel a jövőben" - magyarázta. A család, köztük a 10, 9 és 6 éves gyerekek kénytelenek voltak több órán át kóborolni a repülőtéren, míg egy később induló másik járattal hazatérhettek.

A Thomson szóvivője egyébként azzal magyarázza a kínos malőrt, hogy a kérdéses járatot nem a saját embereik felügyelték, hanem egy szerződött légitársaság, és emiatt fordulhatott elő az, hogy másképp kezelték a várandós nőkre vonatkozó előírásokat. Arra azonban ő sem tudott mit mondani, hogy ha már mindenképp ragaszkodtak a tisztviselők a vizsgálathoz, azt miért ott és úgy kellett végrehajtani, ahogyan történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.