A szülők őrjöngenek

Termékeny lett az osztálykirándulás: 28-ból 7 lány terhesen tért haza

Ötnapos osztálykirándulásra ment 28 lány, ám nemcsak a tanárok által szervezett programokon vettek részt. A lányok negyedéről visszatérésük után kiderült, hogy teherbe estek.

2014.12.23 08:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

A szülők és a tanárok őrjöngenek, a bosnyák közegészségügyi hatóság szerint pedig egy egyre aggasztóbb mértéket öltő problémára mutat rá a napokban kirobbant eset, mely szerint egy osztálykirándulás termékenyebbre sikerült, mint amilyenre az iskola tervezte. Az eredeti program szerint a Banja Luka-i 13 és 14 éves tinédzserek Szarajevó múzeumait és más nevezetességeit nézték volna meg az ötnapos út során, csakhogy a 28 lányból 7 nemcsak kulturális ismeretekkel gyarapodott a kirándulás végére: terhesen tértek haza.

A szülők vizsgálatot követelnek, hogy miért nem volt jobb a kísérő tanárok által biztosított felügyelet, a nemzeti reproduktív egészségügyi koordinátor, Nenad Babici szerint azonban a felelősség legalább ennyire a szülőké is, mert nekik kellett volna megtanítaniuk a lányaikat a szexszel kapcsolatos dolgokra. Az ügy ugyanakkor rávilágított arra a tendenciára, hogy egyre több tinédzser esik teherbe Bosznia és Hercegovinában.

A szarajevói Senad Mehmedbasic nőgyógyász ezt azzal egészítette ki, hogy a tizenévesek terhessége azért különösen aggasztó, mert ebben a korban sokkal magasabb a kockázatok aránya mind a babavárás, mind a szülés közben. Szerinte nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a közoktatásnak az intim témákra, mert a mostanihoz hasonló következményei lehetnek annak, ha a kamaszok az "utcán" szedik össze az ismereteiket a nemi életről - számolt be az inserbia.info című szerb hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.