Öt évtizedet várt a 45 perces műveletre

51 év után végre kiszedték a kezéből az indexkart

Bő öt évtized telt el a baleset óta, amelyben az akkor még fiatal férfi karjába belefúródott az autója irányjelző rúdja, de csak most sikerült eljutni odáig, hogy kivegyék a kezéből a fémdarabot.

2015.01.02 10:00ma.hu

A műtét mindössze 45 percig tartott, de a betegnek 51 évig kellett várnia, míg sor kerülhetett rá. Persze valójában csak néhány hetet várt, mert egészen addig azt sem tudta, hogy a karjában egy autóalkatrész pihen évtizedek óta. A most 75 éves Arthur Lampitt 1963-ban egy vadonatúj Thunderbird autóval ment egy ingatlanügynökkel megbeszélt találkozóra, hogy megnézze a megvásárolni kívánt házat, de összeütközött egy teherautóval és a kocsija teljesen összeroncsolódott. A baleset annyira súlyos volt, hogy a montanai East Peoria című rádiócsatorna úgy számolt be róla, mint egy halálos kimenetelű tragédiáról.

Szerencsére Arthur nem halt meg, de a számos sérülése mellett a bal karjával alig foglalkoztak, hisz csak egy kis felszíni sérülés látszódott rajta, egy vágott seb és pár törött üvegszilnk miatti karcolás. Aztán a férfi megismerkedett Bettyvel, akit később feleségül vett, és egyikük sem sejtette, hogy egyszer még ennek a balesetnek vissza fog térni az emléke.

Egészen 10-15 évvel ezelőttig, amikor egy munka miatt a férfinak az Illinois állambeli Jerseyville törvényszékére kellett menni, és ott a fémdetektor csipogni kezdett. Arthur orvoshoz ment, és a röntgenvizsgálatnál kiderült, hogy "valami" van a karjában, az orvos szerint a karcsú tárgy akkora lehet, mint egy ceruza, és az ékelődött a karjába.

Fotó: Post-Dispatch

A férfinak fogalma sem volt, mi lehet az és főleg hogy hogyan került oda, de mivel nem okozott panaszokat, nem foglalkozott vele. Aztán néhány héttel ezelőtt Arthur egy betontömböt mozgatott a bérelt otthonában, és megütötte a karját - ekkor érezte először, hogy valami éles dolog van ott, ráadásul az ütéstől a különös tárgy megmozdult és kidudorodott a karján. A férfi elkezdett gondolkozni, vajon mi lehet az, és eszébe jutott a fél évszázaddal ezelőtti baleset. Elővették a fényképeket, amelyek az összetört Thunderbirdöt ábrázolták, és azokat nézegetve feltűnt, hogy a kormány mellől hiányzik az indexkar.

Ekkor már majdnem teljesen biztos volt benne, hogy az lehet a karjában, ezért újra orvoshz ment, és ott megállapították, hogy valóban az irányjelző fémkarja mozdult meg a kezében. A műtét végén kiderült, hogy a ceruza méretűnek vélt idegen tárgy igazából egy 18 centi hosszú fém, amit a sérülés utáni gyógyulás közben szépen körbefontak a szövetek. Az orvos számára azonban az az igazán meglepő, hogy nem fertőzödött el, mert egy ekkora idegen testnél ez szinte törvényszerű.

Most úgy tervezi, hogy valami hasznosat csinál az alkatrészből, talán egy kulcstartót. "Valamit majd kitalálok, ebben biztos vagyok" - mondta kissé kábán az altatás miatt, de már az otthonában gyógyulgat.

Fotó: Post-Dispatch


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.