Végbélrákkal műtötték, pedig nem is volt daganata

Félrediagnosztizálták: hónapokig azt hitte, mindjárt meghal

Perelni készül egy nő a kórházat, ahol kezelték, miután egy elkevert laborlelet miatt végbélrákkal műtötték, de a szövetminta utólag azt igazolta, hogy sosem volt rosszindulatú daganata.

2014.09.03 19:29ma.hu
A floridai kórház központi épülete (Fotó: Google)

Kivágták a végbele egy részét, mert elkeverték a laborleleteket és emiatt tévesen rákot állapítottak meg a floridai asszonynak, aki most perelni készül a kórházat a hiba miatt. A 68 éves, nevét nem vállaló Winter Park-i nyugdíjas azt mondta, egy rutin kolonoszkópiát végeztek nála, ám nem sokkal később rémülten hallgatta az orvos szavait, aki arról beszélt, hogy a rák egy különösen agresszív típusától szenved. "Hónapokon keresztül azt hittem, meg fogok halni" - magyarázta.

A tavaly ősszel megállapított diagnózis miatt a nő Minnesotában élő lánya is átment Floridába, mert mindannyian azt hitték, az az utolsó ünnepük együtt. Pár nappal később egy újabb biopsziát csináltak a "betegnél", hogy megállapítsák a rák pontos helyét, ami negatív eredménnyel jött vissza, ennek ellenére január 14-én elvégezték a műtétet. Már akkor sejtette, hogy valami nagyon nincs rendben, amikor közvetlen a műtét után azt az eredményt adta ki a szövettani vizsgálat, hogy az eltávolított bélszakaszban nem voltak rákos sejtek se, nemhogy daganat, de igazán akkor döbbent meg, amikor május 4-én az orvosa felhívta őt és közölte, hogy a genetikai vizsgálat is ugyanezt erősítette meg: sosem volt rákos.

Ezután derült fény arra, hogy egy másik, valóban rákban szenvedő beteg leleteivel keverték el az ő mintáját. Most pert indít a kórház ellen, bár egyelőre nem világos, hogy hol történt a hiba. A sajtóban csak Jane Doe-ként emlegetett nő csak annyit árult el, hogy vagy a Winter Park-i kórházban hibáztak, ahol a mintavételt elvégezték, vagy a létesítmény orlandói laborjában, ahol kiértékelték a beküldött szöveteket. Az érintett kórház szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet, amíg az folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.