Meghalt volna, ha nem műtik meg

120 ezer forintot fizetett ki a székrekedéses aranyhaláért

Ha egy emlős kerül bajba, kevesen lepődnek meg, hogy a gazdi megpróbál mindent megtenni a megmentéséért. Az viszont elég szokatlan, hogy egy székrekedéses aranyhalat műttet meg valaki.

2015.01.01 20:00ma.hu

300 fontot, több mint 120 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy brit férfi azért, hogy altatásban megműtsék az aranyhalát, amelyiknek székrekedése volt. A meg nem nevezett cégtulajdonos nemrég fedezte fel, hogy a 7,5 centis kis állatkája nehezebben szabadul meg a végterméktől, mint szokott, ezért állatorvoshoz fordult, azt remélve, hogy egy egyszerű beavatkozás után a hal újra boldogan úszkálhat az akváriumban. Aztán kisebbfajta sokkot kapott, mikor az állatkórházban közölték vele, hogy meg kell műteni az aranyhalat, és az altatásban végzett eljárás költsége összesen 300 fontba fog kerülni.

A férfi azt mondta, ennyit nem ér meg neki, és a halat hátrahagyva elindult hazafelé, de alig tíz perccel később már újra kopogtatott, hogy meggondolta magát és mégiscsak inkább megmentené a kis halat. Az operációt egy 29 éves doktornő, Faye Bethell végezte, aki előbb gondosan kiadagolta az altatót, majd kivette őt az akváriumból és egy vízálló kendőre fektetve érzéstelenítővel kevert vizet adagoltak a száján át egy csővel, folyamatosan átbuborékoltatva a kopoltyúin. "Maga a műtét nagyon egyszerű, de az altató beadása meglehetősen bonyolult" - magyarázta a doktornő. A műveletet nehezítette, hogy mivel nagyon pici a hal, már a legkisebb mértékű túladagolás is halálos lehetett volna a számára.

Fotó: freedigitalphotos.net/luigi diamanti (Képünk illusztráció!)

Miután az altatás sikerült, egy miniatűr "pulzusmérőt" rögzítettek a hal testén, majd egy aprócska szikével kivágta a hal végbélnyílása közelében kialakult csomót, egy másikat pedig a hátúszója közeléből - ezek akadályozták a megfelelő ürítést. A műtét összesen 50 percig tartott, aminek a végén mindkét vágást három-három öltéssel varrta össze az orvos és egy speciális "ragasztót" használt, amivel lefedte a sebeket, és az ébresztés alatt folyamatosan nedvesen tartották a pikkelyeit.

"Ha nem műtöttem volna meg, biztosan meghalt volna" - mondta Bethell, aki elmondta, hogy bár nagyobb és drágább halakon, mint például a ponty, már végzett hasonló beavatkozást, de aranyhalon még sosem. "Semmi különleges nem volt ezen a halon, csak a tulajdonosa nagyon szerette. Az emberek szeretik a háziállatokat" - jegyezte meg. Az aranyhalak egyébként átlagosan 10 évig élnek, és ez a kis állatka még csak 2 éves és 10 hónapos volt, így érthető, hogy gazdája meg akarta adni neki az esélyt a hosszú életre.

Az egy évvel ezelőtt megnyílt, kifejezetten egzotikus állatok és legelterjedtebb háziállatok gyógyítására szakosodott kórházban dolgozó Faye az elmúlt egy évben már számos bizarr operációt végzett el, például kiműtött egy bőrdaganatot egy 4 centis kígyóból, sikeresen kiszedett egy 5 mm átmérőjű követ egy tengerimalac húgyvezetékéből és egy héttel ezelőtt kasztrált egy görényt - számolt be a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.