Kecskék laknak jól a kidobott karácsonyfákkal

Nem vésznek kárba a karácsonyfák: a tengeren túl így hasznosítják újra

Nem vesznek kárba a karácsonyfák az ünnepek elmúltával sem, legalábbis Nevadában mindenképp hasznos módon végzik - és nem tüzelőként, vagy ehhez hasonlóan.

2014.12.28 20:00ma.hu

Ahová egy csapat kecske beszabadul, ott nem sok minden marad meg, nemcsak a növények vannak veszélyben, de tulajdonképp bármit képesek szétrágni és megenni. Egy nevadai pásztornak épp ezért támadt az az ötlete, hogy újfajta lehetőséget teremt a karácsony után megunt fenyők újrahasznosítására is: ahelyett, hogy hulladéklerakókban végeznék, esetleg a csenevész gallyacskákat tűzifának használnák fel, bő három tucat kecskét lakatnak jól velük.

"Megeszik a tűleveleket és csak a fa vázát hagyják meg" - magyarázta Vince Thomas, aki jó ideje tűzoltóként dolgozik, de most a családi tulajdonú farm adott neki egy új ötletet. Mondhatnánk azt is, hogy így a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad, elvégre helyette fenyőfát esznek. A férfi azt magyarázta, hogy ráunt a fenyők értelmetlen kidobálására, ezért indította a 40 kecske jóllakatására irányuló programot. "Hihetetlen volt a számomra, hogy az emberek mennyi karácsonyfát dobálnak ki" - tette hozzá.

Fotó: freedigitalphotos.net/franky242

Tűzoltóként tisztában van vele, hogy a kidobott száraz fák milyen gyúlékonyak és mekkora veszélyt jelentenek. Elmagyarázta, hogy korábban is gyakorta alkalmaztak kecskéket azért, hogy lelegeltessék velük Sierra keleti területein a könnyen lángra kapó gyomokat, és magától értetődőnek tűnt, hogy akkor a fákat is meg lehetne etetni velük, csökkentve így a szemétlerakókat fenyegető tűzveszélyt. "A kecskék ráadásul nagyszerű alkalmazottak, imádják a munkájukat és nem panaszkodnak" - tette hozzá tréfásan.

Thomas még kutatást is végzett, hogy valóban megehetik-e a kecskék a fenyőt. "A szarvasmarhánál és néhány más állatnál vetélést okozhat, de a kecskéknek ez természetes táplálékuk, ráadásul a fenyőnek nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ezért még egészséges is a számukra" - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.