Egy parkból lopta el egykor a lobogót

Sosem késő megbánni: 40 év után adta vissza az ellopott zászlót

1976-ban egy felújítás alatt álló épületről kapta le egy tolvaj a mintegy 200 éves amerikai zászlót, nem kis felfordulást okozva ezzel a tettével. A lobogó most visszakerült a jogos tulajdonosához.

2014.12.08 10:06ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/criminalatt (Képünk illusztráció!)

Majdnem 40 év telt el azóta, hogy a manchesteri Weston Observatory tetejéről elloptak egy amerikai zászlót, mialatt az épületet éppen felújították. A tolvaj az éj leple alatt egész egyszerűen csak felmászott az állványzatra és minden különösebb nehézség nélkül kikapta a helyéről a 200 éves relikviát. Az eset annak idején nagy felfordulást okozott a közösség életében, de mivel a zászló sokáig nem került elő és a tolvaj kilétére sem derült fény, a lopást végül belepte a feledés homálya.

Egészen mostanáig, amikor is különös csomag érkezett a Manchester Historian Associationnek címezve. A feladó nem írta rá a csomagra a nevét, csupán annyit lehet tudni, hogy Arizonából indította útnak a küldeményt, a dobozban pedig a rég elfeledett zászló volt, és egy bocsánatkérés a "Manchester megtévedt fia" aláírással. "Megbántam, hogy évekkel ezelőtt ezt tettem, és bocsánatot kérek az önzőségemért. Gondoskodtam, hogy a zászlót megőrizzem, míg vissza tudtam juttatni, hogy elfoglalhassa a méltó helyét Manchester örökségének részeként" - áll a levélben.

A hagyományőrző egyesület vezetői abban bíznak, hogy a zászlót vagy egy kiállításon mutathatják be, vagy esetleg újra az obszervatóriumon lengedezhet. "Ki tudja, ki volt az, aki ezt tette, mindenesetre mi hálásak vagyunk neki, amiért visszaadta" - közölte Jeff Barraclough, az egyesület megbízott igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.