Nem találta a papírokat a sebész

Elfelejtette: a jó vesét vette ki az orvos a rákos helyett

Azt mondta a sebész, hogy nem fért hozzá a beteg teljes orvosi anyagához a műtét előtt, ezért csak az emlékeire hagyatkozott, amikor ki kellett operálnia a rákos szervet. Rosszul emlékezett.

2014.12.04 20:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

Fegyelmi büntetést kapott a sebész, aki tévedésből egy börtönbüntetését töltő férfinak nem a rákos, hanem az egészséges veséjét operálta ki két évvel ezelőtt. A kaliforniai Dr. Charles Coonan Streit 41 éve praktizál, de amikor az Orange megyei börtönben raboskodó beteget kellett megműtenie, állítása szerint nem fért hozzá a férfi orvosi iratanyagához, és csak az emlékeire tudott támaszkodni, hogy felidézze, melyik oldalról is kellene kivágnia a daganatos szervet. Pechjére - és legfőképp a rab szerencsétlenségére - rosszul emlékezett, és így az egészséges vesétől szabadította meg a betegét.

De nemcsak az orvos memóriájával volt baj: a műtétben részt vevő nővérek és az altatóorvos is megerősítette Streit szavait, aki azt mondta, az előkészítés közben többször is megkérdezték a beteget, hogy melyik oldali veséjével van a baj, és ő a rossz oldalt mutatta. Az 59 éves szövetségi elítélt papírjai a börtön irodájában maradtak az operáció napján, emiatt nem tudta megnézni a sebész a pontos teendőket.

Az eset után a kórházakban azonnal bevezették azt a szabályt, hogy a műtét előtt új felvételeket kell készíteni az operálandó szervekről, így elkerülhetők az efféle tévedések. A rabot újra meg kellett műtenie, hogy kivegyék a beteg veséjét is, arról azonban nem tudni, hogy most vese nélkül milyenek az esélyei, számíthat-e például egy donorszervre. Az orvost három év próbaidőre ítélték, ezen kívül el kell végeznie egy kurzust a Kaliforniai Egyetemen San Diegóban, és a próbaidő alatt más orvosok mellett, asszisztensként sem vehet részt műtéteken - számolt be a Tampa Tribune című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.