Fél óráig küzdöttek az ajtóval

Kómában az anya és az újszülött ikrei, mert nem jutottak be a mentők a házba

Arra még volt ereje, hogy felhívja a mentőket, de mire megérkeztek, már nem tudta megnyomni az ajtónyitó gombot - és ez alighanem három ember életébe kerül, köztük két újszülött ikerlányéba.

2014.11.04 18:00ma.hu

Egy hete a rokonok még izgatottan várták, hogy hamarosan megszülessenek az ikerlányok, most pedig mindenki a két csöppség és az édesanyjuk életéért aggódik - mindezt egy túlbiztosított bejárati ajtó miatt.

A 27 éves Jocelyn Bennett talán soha nem találkozhat a két aprósággal, mert az orvosok az állapotuk alapján úgy döntöttek, szerdán végleg lekapcsolják az őket életben tartó gépeket - anyjuk viszont még mindig kómában van, és kevés az esély rá, hogy néhány órán belül felébred. A pici lányokat megkeresztelték és egy rögtönzött karácsonyi partit is rendeztek a számukra az újszülött-intenzív osztályon, igaz, ebből ők semmit nem érzékeltek, de talán a családtagoknak egy kicsit könnyebb lesz ezáltal a búcsú.

A terhessége 32. hetében járó Jocelyn múlt szerdán hajnali 5:39-kor tárcsázta a segélyhívót, azt mondta, erős hasi fájdalmakra ébredt. A mentőknek 12 percre volt szükségük, hogy megérkezzenek az angliai Birminghamben álló szupermodern felszereltségű Pleck House-hoz, ám amikor megpróbáltak bejutni, a kapucsengőre már senki nem válaszolt. Utóbb kiderült, hogy Jocelynnek addigra olyan elviselhetetlenek voltak a fájdalmai a placentaleválás miatt, hogy képtelen volt a földről felkelni és megnyomni az ajtónyitót. A biztonsági szerkezet viszont túlontúl jól lett megtervezve, annyira, hogy ezúttal három ember élete került veszélybe miatta.

A mentőknek ugyanis fél órás küzdelembe került, hogy bejussanak a toronyház ajtaján, ezért meg kellett várni a rendőrséget is, végül 6:10-kor sikerült a súlyos állapotban lévő nőhöz jutni - annak ellenére, hogy a mentők a szomszédokhoz is becsöngettek, hátha valaki beengedi őket, valamint telefonon értesítették Jocelyn párját, Kevin Clarke-ot és a szüleit, Lorraine és Joe Bennettet. A birminghami városvezetés azt ígérte, vizsgálatot indít, miért nem tudtak a mentők bejutni a házba a vészhelyzet idején.

Fotó: freedigitalphotos.net/stockimages

A mentőknek újra kellett éleszteniük a nőt, akinek addigra már megállt a szíve, majd a kórházba szállítás után - miközben két liter vért is veszített - azonnal sürgősségi császármetszést hajtottak végre rajta. Az 1800 grammos Melody és 1360 grammos húga, Rose a késői orvosi ellátás miatt addigra többszörös szervi elégtelenséget szenvedett el, így anyjukhoz hasonlóan őket is gépekre kellett kapcsolni, de állapotuk az azóta eltelt egy hét alatt sem javult, így az orvosok úgy döntöttek, nem tartják őket tovább életben.

A nőnek egészen a tragikus hajnalig problémamentes volt a terhessége, előző délután pedig az egész család együtt volt és akkor sem látszott a közelgő baj. Este Kevin és a pár hároméves kisfia, Slater elmentek Kevin anyjához, hogy Jocelynnek adjanak egy nyugodt estét, így maradt aznap magára az asszony. "Minden másképp lehetett volna, ha a mentők időben bejutnak" - mondta az érthető okokból teljesen összetört férfi.

A család attól fél, hogy ha nem lép valamit a városi tanács, az eset bármikor megismétlődhet egy ugyanilyen helyen, ahol központi beléptetőrendszer van felszerelve. "Nem hibáztatjuk a mentőket és a rendőrséget, hisz ők megpróbáltak mindent, hogy elérjék Jocelynt, amilyen gyorsan csak lehet" - mondja Joe, és ugyanígy nem neheztel a szomszédokra is, akik megriadtak a rendőrségi kék fényektől és támadástól tartva nem nyitottak ajtót.

A hozzátartozók elmondták, hogy rengeteg képet készítettek a két kislányról, hogy legalább ennyi megmaradjon belőlük Jocelynnek, ha magához tér, bár egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogy egyáltalán arra emlékezni fog-e az agykárosodása után, hogy terhes volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.