Senki nem tudja, honnan jött a tudás

Felébredt a kómából az ausztrál fiú - azóta folyékonyan beszél mandarinul

Egy szörnyű autóbaleset után még az is kétséges volt, hogy egyáltalán életben marad-e az ausztrál fiatal, ám ami az egy hétig tartó kóma után történt, még őt magát is meglepte.

2014.09.04 13:45ma.hu
Fotó: YouTube

Több mint egy hétig volt kómában a borzalmas autóbaleset után, az első napokban még az sem volt biztos, hogy túléli-e a sérüléseket és ha igen, milyen maradandó agykárosodása van, ám amikor Ben McMahon magához tért, mindenkit meglepett - még saját magát is. A 22 éves ausztrál fiú, akinek az anyanyelve angol, a felébredése után a Kínában is csak egy réteg által beszélt mandarin nyelven szólalt meg. Mentségére legyen mondva, hogy az ágya mellett akkor épp egy ázsiai származású nővér állt, de tökéletes "mandarinsággal" azt mondta: "Elnézést, nővérke, itt nagyon erősen fáj". Aztán kért a nővértől egy papírt és egy tollat, és mandarin írásjelekkel leírta, hogy "szeretem az anyukámat, szeretem az apukámat, meg fogok gyógyulni".

Az újonnan felfedezett nyelvtudás előtt mind az orvosok, mind Ben családja értetlenül állnak, még akkor is, ha a férfi korábban az iskolában vett néhány leckét a mandarin nyelvből. Ott ugyanis messze nem használta ilyen folyékonyan a nyelvet. "Sosem gondoltam volna, hogy mandarinul fogok beszélni, csak épp így jött ki, és ez volt a legtermészetesebb számomra" - magyarázta a fiatalember. Utána két vagy három napba is beletelt, mire sikerült annyira felidéznie az angolt, hogy képes legyen a szüleivel is kommunikálni.

Az égből pottyant nyelvtudásnak persze Ben nagyon örül, mert ezáltal új lehetőségek nyíltak meg előtte, többek közt szerepet kapott egy mandarin televíziós műsorban, amikor pedig épp nem a stúdióban van, akkor kínai csoportokat kalauzol a szülővárosában, Melbourne-ben. Nemrégiben átköltözött Shanghaiba, hogy kereskedelmi tanulmányokat folytasson egy ottani egyetemen, és közben minden szempontból szerencsésnek tartja magát, amiért túlélte a balesetet, ráadásként pedig egy idegen nyelvet is "megtanult".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.