Elvesztette az ujját a fodrász

Két órán múlt, hogy nem halt bele a pókcsípésbe

Elveszítette a bal mutatóujját a fodrász, de nem sok hiányzott, hogy ennél nagyobb árat is fizessen a pókcsípésért: az orvosok szerint két órája lehetett hátra, mikor a kórházba került.

2014.09.29 08:00ma.hu

Amputálni kellett a fodrász bal kezének mutatóujját, amit ugyan tragédiaként él meg a 44 éves nő, de mégis hálás lehet, hogy ennyivel megúszta az életveszélyes pókcsípést: az orvosok szerint legfeljebb két órája lehetett a halálig, amikor megérkezett a kórházba. Az angliai Durhamben élő Andrea Wallace a két fiával játszott egy mezőn, amikor megharapta a pók, igaz, magát a támadót nem látták, csak a harapás nyomából sejthető, hogy egy "hamis özvegy" volt. Az asszony eleinte úgy gondolta, egy szúnyog csíphette meg az ujját, azért érzi a viszkető fájdalmat, de pár órával később a csípés helye a duplájára duzzadt, majd másnapra elviselhetetlenné vált a fájdalom.

Akkor ijedt meg igazán, amikor a csípés helyén felrepedt a bőr és fekete színű genny kezdett szivárogni, és ezzel egyidőben a karján lévő erek is úgy elszíneződtek, hogy abból egyértelműen látszott, hogy mérgezésről van szó. "Megváltozott a vénák színe, olyan volt, mint egy horrorfilmben" - mondta Andrea. Azonnal kórházba rohant, ahol az orvosok megmutatták a pók kettős harapásának nyomát, majd alaposan rá is ijesztettek, mikor megmondták, hogy valószínűleg ha csak egy-két órával többet várt volna a kórházba indulással, akkor már sehova nem ment volna, mert a méreg eléri a szívét és belehal.

A nő hat hetet töltött a kórházban, mire szervezetéből teljesen kiürült a mérgező anyag, és közben az is kiderült, hogy a pókcsípéssel egyszerre a nekrotizáló fasciitis nevű baktérium is bekerült a szervezetébe, amit a köznyelv húsevő baktériumként ismer, ez önmagában is ugyancsak halálos lehet. Az orvosok 14 beavatkozást végeztek, hogy megpróbálják megmenteni a fodrászként dolgozó nő ujját, de végül kiderült, hogy nincs más, mint az amputáció - ellenkező esetben a fertőzés tovább terjedt volna, és az Andrea életébe került volna.

"Nem hiszem, hogy képes leszek visszatérni a munkámhoz. Fodrászként használnom kell a kezem, bár az orvosok azt mondták, elkezdhetem jobban használni a középső ujjam. Azt hiszem, csak meg kell szokni, hogy három ujjam van és egy hüvelykujjam" - mondta, hozzátéve, hogy tulajdonképpen még olcsón meg is úszta, mert akár az egész keze is rámehetett volna, ha épp nem az élete.

Egy brit pókszakértő, Lawrence Bee ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy önmagában a hamis özvegy harapása nem okoz problémát, a bajt a fertőzés jelenti, ha nem megfelelően tisztítják ki a sebet. Angliában az idei nyár különösen kedvezett a pókok elszaporodásának és a korábbinál nagyobb példányok lepték el a kerteket és lakóházakat - emlékeztetett a Daily Mirror című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.