Életveszélyes allergia tört ki a kislányon

Kis híján megölte a gyermeket a lázcsillapító

Egy teljesen szokványos, gyermekeknél is gyakorta használt láz- és fájdalomcsillapítót kapott a kétéves kislány, ám néhány órával később a szülőknek azt mondták: készüljenek fel a legrosszabbra.

2014.08.12 15:50ma.hu

Amikor kiütéses lett a kétéves Macey Marsh bőre és megduzzadt a szeme, szülei az ügyeletre vitték, ahol két különböző gyógyszert írtak fel neki, azzal az utasítással, hogy felváltva adják be neki a láz és a fájdalom ellen, valamint gyulladáscsökkentő hatása miatt. Az ismert, gyermekeknek is adható ibuprofén-tartalmú szer beadása után néhány órával azonban a gyermeknek hatalmas sebek jelentek meg az arcán, szemét pedig teljesen összeragasztotta a nyák.

Szülei a Szent Péter Kórházba rohantak vele, ahol az orvosok úgy vélték, skarlát támadta meg a kislányt, ezért penicillint adtak neki, állapota azonban nemhogy nem javult, de még rosszabbra fordult. Ekkor átszállították őt a dél-nyugat-londoni Szent György Kórházba, ahol a fertőző betegségekre szakosodott osztályt is működtetnek, itt derült ki, hogy Macey egy rendkívül ritka állapotban szenved: Stevens-Johnson szindrómája van, szüleit pedig felkészítették a legrosszabbra.

Fotó: freedigitalphotos.net/Ambro

A 37 éves Matt és felesége, Sarah összetört. A Stevens-Johnson szindróma a szervezet különösen heves allergiás reakciója, amely vírus vagy gyógyszer hatására alakul ki. A diagnózis felállítása után Macey nagy mennyiségű morfint kapott és a gyermek-intenzív osztályra vitték, ahol állapota tovább romlott, addigra már az egész testét hólyagok és sebek borították. "A mélyponton voltunk. Annak az esélye, hogy Macey megvakul, már önmagában is elég rossz volt, de a gondolat, hogy elveszíthetjük, elviselhetetlen!" - mondta Matt.

A kislány kilenc napon keresztül lebegett élet és halál közt, aztán egyszer csak kinyitotta a szemét, néhány nappal később pedig hazaengedték. Egy hónap telt el a drámai megbetegedése óta, szülei annyit mondtak a Metro című brit lapnak, hogy a látása még mindig nem tökéletes, és rendszeres szűrővizsgálatokra kell járnia, hogy megállapítsák, nem maradt-e valamilyen károsodás, de ezt leszámítva jó állapotban van. Matt és Sarah Marsh azonban panaszt tett és eljárást indított a chertsey-i ügyeletes orvos ellen.

A gyógyszer gyártójának szóvivője elmondta, hogy a Stevens-Johnson szindróma egy rendkívül ritka, ám ismert reakció, amelyet számos ok kiválthat, köztük fertőzések, betegség vagy akár gyógyszerek is. Hogy pontosan kinél alakul ki és mitől, azt viszont még nem tudják előre megmondani, és a beteg reakciója kiszámíthatatlan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.