Életveszélyes állapotban került a kórházba

Kilencéves az ivós láncjáték újabb áldozata

A tinédzserek után már az eggyel fiatalabb korosztályt is megfertőzte a közösségi oldalakon terjedő ivós láncjáték, annak ellenére, hogy szinte minden hétre jut legalább egy tragikus haláleset.

2014.04.02 08:35ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Újabb kétségbeesett anyuka követeli, hogy tiltsák be a közösségi oldalakon terjedő, neknomiate nevű életveszélyes láncjátékot, miután majdnem belehalt az alkoholmérgezésbe egy mindössze 9 éves kislány. A meg nem nevezett angol nő 11 éves lánya két barátnőjével, egy 8 éves kislánnyal és a 9 esztendős Rhiannon Scullyval kezdtek videót nézni otthon, majd egyszercsak úgy döntöttek, kipróbálják ők is a neknominate-et, melynek lényege, hogy egyetlen húzásra kell ledönteni legalább egy-másfél liternyi tömény alkoholt, és az erről készült videót aztán feltölteni a Facebookra. A játék úgy terjed, hogy amikor valaki feltölti a róla készült kisfilmet, akkor egyúttal kijelöl valakit, aki folytatja a láncot, a megszakítás pedig mély megvetést és kiközösítést vonhat maga után.

Az esztelen játéknak csupán Angliában legalább három halálos áldozata van, de ennél jóval több azoknak a száma, akik életveszélyes állapotban kerülnek valamelyik kórház intenzív osztályára, szinte minden hétre jut egy-egy efféle hír. Rhiannon és két társa iskola után mentek el a 11 éves barátnő otthonába, és vodkát és whiskyt csentek el az otthoni italos szekrényből, amíg az anyuka a munkahelyén volt. Ezt a keveréket vedelte be némi narancslével vegyítve Rhiannon, akinek óriási szerencséje volt, mert még épp időben kórházba került ahhoz, hogy a gyomrát ki tudják mosni és szervezetében ne szívódjon fel annyi alkohol, ami már halálos lett volna.

A lány barátnőjének anyja szerint azonban a Facebook is hibás, amiért nem épít be olyan biztonsági eszközt az oldalba, amellyel megakadályozható lenne, hogy egy 8 vagy 9 éves gyermek efféle megosztott tartalmat lásson - írta a Daily Mail. Az anya tudja, hogy ilyen fiatalon elvileg nem lehetne regisztrálni az oldalra, de mint mondta, elég egy idősebb testvér vagy barát, akinek a nevében belépve máris látható a kifogásolt tartalom, és hiába próbálja időnként törölni a megjelenő veszélyes vagy kiskorúaknak nem való megosztásokat, nem tudja tökéletesen kizárni azokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.