500 éves múmiák rejtélyére derült fény

Alkohollal és kokainnal kábították az inkák az áldozataikat

Csaknem másfél évtizeddel ezelőtt találtak rá a három gyermek mumifikálódott testére az argentin hegyekben, ám 14 évet kellett várni rá, hogy kiderüljön, pontosan hogyan is haltak meg.

2013.07.30 09:36ma.hu

A teste annyira tökéletes állapotban mumifikálódott, hogy első ránézésre nehéz elhinni: már 500 éve halott a lány. Az 1999-ben két társával együtt fellelt, 13 éves korában elhunyt lány titkát azonban éveken át nem sikerült megfejteni, csupán annyit lehetett tudni, hogy az Andok magas csúcsainak egyikén hagyták áldozatként meghalni - miközben semmilyen erőszakos cselekményre nem utaltak nyomok. A modern technikának köszönhetően azonban olyan részek is láthatóvá váltak a tetemben, amelyeket hagyományos módszerekkel képtelenség lett volna sérülésmentesen feltárni.

Ice Maiden (Fotó: National Pictures)

Az Ice Maiden néven ismertté vált lányról most különleges röntgenfelvételek, valamint a hajszálak vizsgálata alapján kiderült, hogy a lányt - akiről ruházata és általános fizikai állapota alapján úgy tartják, nemesi család sarja lehetett - halála előtt több hónappal intenzív kokacserje- és alkoholkúrának vetették alá, és amikor utolérte a vég, a fogai között akkor is egy kokalevelet szorongatott. Ez a növény a kokain alapja, és erősen kábító hatású, az erjesztett kukoricából készült alkoholos itallal kombinálva pedig azt a hatást váltotta ki, hogy a gyermekek ellenkezés nélkül várták be az utolsó percüket. A tudósok úgy vélik, rituális szertartás során áldozták őket fel a bővülő inka birodalom érdekében.

A hajszálak elemzéséből az étrendjükre, pontosabban azok összetételére is fény derült, eszerint a három gyermeket már a feláldozásuk előtt módszeresen kábították, részben azért, hogy békésen készüljenek a halálukra, részben pedig azért, hogy kibírják a magas hegyre vezető utat. A 13 éves Maiden szervezetében azonban különösen magas koncentrációban volt jelen a kokain, ami arra enged következtetni, hogy ő ellenkezett a leginkább a neki szánt sors ellen - írja a Daily Mail. "Valószínű, hogy Maident már 12 hónappal előbb áldozatul választották, erre utal a jelentősen megugró kokalevél-fogyasztás. Úgy hisszük, több rituálén is keresztülment, amely magában foglalja a kokain- és az alkoholfogyasztást" - mondta Dr. Andrew Wilson, a Bradfordi Egyetem kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.