Déli identitás

Visszafelé jár a bolíviai parlament épületének órája

Visszafelé jár a bolíviai főváros, La Paz főterén álló parlament épületének új homlokzati órája és a számozást is megfordították a déli féltekén élő népek tiszteletére.

2014.06.26 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az új, bronzborítású óra annak a római számos időmérőnek a helyére került, amely az 1905-ben felavatott, klasszikus stílusú épület fő díszítőeleme volt.

"A fordított óra azt jelenti, hogy számunkra az Észak a Dél" - jelentette ki a Twitteren a képviselőház elnöke, Marcelo Elio. Az óra átállítása péntek éjszaka, a téli napforduló kezdetén történt meg.

A főváros számos lakóját meglepte az újdonság és a bolíviai ellenzék magyarázatot is követelt rá. A parlament többsége az államelnök, Evo Morales szocialista pártjához tartozik. Az ajmara indián származású Morales baloldali radikálisként és a dél-amerikai őslakos identitás egyik fő szószólójaként ismert.

"Nem kell bonyolítani a dolgokat. Azt kell tudomásul venni, hogy délen élünk, nem északon. Azt akartuk a kezdeményezéssel megmutatni, hogy itt az ideje visszaszerezni az identitásunkat" - mondta a szintén ajmara származású külügyminiszter, David Choquehuanca.

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter azt mondta, hogy nem tervezik az órák átállítását szerte az országban. Mint mondta, bátorítják a déli identitás erősítését, de az órák járásának megfordítását nem teszik kötelezővé.

Felfedte, hogy nem teljesen eredeti ötletről van szó: egyszer Londonban látogatást téve kapott ajándékba egy fordítva járó karórát, amelyről azt mondták neki, hogy az a déli identitással áll összefüggésben.

Közölte azt is, a fejlődő országoknak a hónap közepén La Pazban tartott csúcstalálkozóján csaknem valamennyi küldöttséget megajándékozták fordított számozású és visszafelé járó, Bolívia térképét a Chiléhez csatolt tengeri kijárattal ábrázoló asztali órát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.