Börtönreform Dél-Amerikában

Bolíviában 170 külföldi elítéltet engednek szabadon elnöki közkegyelemmel

Mintegy 170 külföldi elítéltet is szabadon engednek Bolíviában az elnöki közkegyelem keretében, amelyet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítése érdekében hirdetett meg Evo Morales államfő.

2014.06.05 21:37MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/franky242

Eszerint 655 ember részesül közkegyelemben, ezek közül 485 bolíviai, a fennmaradó 170 pedig külföldi, ők 33 különböző országnak az állampolgárai. Javier Aramayo, a bolíviai büntetés-végrehajtási rendszer vezetője sajtóértekezletén elmondta: a külföldiek között van többek között 76 perui, 22 spanyol, 8 brazil, 7 mexikói, 5 dél-afrikai, ugyanennyi argentin és kolumbiai, 4 venezuelai és ugyanennyi ecuadori.

A szabadon engedett külföldieknek vissza kell térniük saját országukba - mondta a tisztségviselő. Evo Morales bolíviai államfő tavaly szeptemberben hirdetett közkegyelmet és amnesztiát azok számára, akiket - a hivatalos minősítés szerint - "kisebb súlyú" bűncselekményekért börtönöztek be. Ez az intézkedés nem vonatkozik azokra, akiket az állam által "terroristának" nevezett tevékenységgel vádolnak.

Az elnök azután határozott erről, hogy tavaly augusztus 23-án harminchárom ember vesztette életét Santa Cruz Palmasola börtönében a rabok két csoportja között kirobbant, tragikusan végződött verekedés és tűzvész következtében. Morales - mint idézték őt akkoriban a hírközlő eszközök - elhatározta, hogy sürgős megoldást keres a mostoha börtönviszonyokra, aminek részben az igazságszolgáltatás lassúsága is az oka. Vannak olyanok, akik húsz év óta rács mögött vannak jogerős ítélet nélkül - állította a bolíviai sajtó. A latin-amerikai ország 53 börtönében csaknem 15 ezer embert tartanak bezárva, ez a létszám meghaladja a büntetés-végrehajtó intézetek befogadási képességét.

Az EFE spanyol hírügynökség emlékeztetett arra, hogy egy korábbi közkegyelmi rendelet értelmében már megnyíltak a cellák 334 ember előtt, a mostani intézkedés nyomán tehát csaknem kétszer annyi fogoly nyeri vissza szabadságát. Aramayo azt is elmondta: jelen pillanatban több mint 50 további kegyelmi kérvény van a hatóságok előtt, és a következő hónapokban további kérvényeket is vizsgálnak majd. A tisztségviselő jelezte: e mostani intézkedés után szeptembertől további rendelkezések várhatók. A kormányzat országos szintű tanácskozásra készül, hogy alaposan elemezzék a bolíviai börtönviszonyokat, és kidolgozzanak a 2015 és 2019 közötti időszakra egy törvénytervezetet a büntetés-végrehajtási rendszer átfogó reformjára.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.