Küld fénypost?

Leáldozóban a pizzafutárok csillaga: drónok szállítják a vacsorát

Egyelőre még csak úttörő jelleggel vezette be az indiai pizzéria a drónszállítás módszerét, de ha beválik, néhány éven belül könnyen eltűnhetnek a pizzafutárok, no meg a jéggé fagyott finomságok.

2014.05.22 17:12ma.hu

Kapta már meg másfél órás késéssel, jéggé fagyva a pizzáját, csak mert a városban épp dugó volt és a pizzafutár még a robogóval sem tudott kikeveredni belőle, nemhogy autóval? Nos, akkor bizonyára önnek is jó hír lesz a Francesco Pizzéria újítása, igaz, egyelőre még csak akkor lehet örülni, ha épp az indiai Mumbaiban szeretne házhozszállítást kérni. Ha azonban az étterem ötlete beválik, veszélybe kerülhet a futárok léte!

Az étterem ugyanis kísérleti üzemmódban beállított egy drónt, ami néhány perc alatt célba ér, és nem veszélyezteti semmiféle dugó. A tesztjárat az étteremtől másfél kilométerre lévő célhoz vitte el a dobozt, a május 11-i próba tehát jól sikerült, de a biztató eredmények ellenére vannak még megoldandó feladatok. A felvételen látható négyrotoros drón, ami elbír egy pizzát is, 1100 fontba (412 ezer forint) kerül, bár az is tény, hogy ez csak egyszeri költség, míg a futároknak folyamatosan kell fizetést adni, az ára tehát legkésőbb néhány hónap alatt megtérül.

Fotó: YouTube

Gondot jelent viszont, hogy az akkumulátor legfeljebb 8 kilométer távolságra elegendő energiát tud tárolni, vagyis a visszautat is beleszámolva jelenleg legfeljebb 4 kilométeres körzetben oldható meg a szállítás. Ez azért különösen nagy baj, mert épp az ennél nagyobb távolságoknál jelentkezik elsősorban a késedelmes kiszállítás és annak minden bosszantó folyománya. Figyelembe kell venni a légügyi korlátozásokat is, amelyek értelmében a drónok bizonyos magasságot nem haladhatnak meg repülés közben, de Mikhel Rajani étteremvezető reményét fejezte ki, hogy ha elterjed ez a szállítási mód, a szövetségi légügyi hatóság módosítja a szabályozást és segíti a módszer működését.

Ha ez bekövetkezik, már csak egy apró részletre kell figyelni, és nem csoda, ha Mézga Aladár jut eszünkbe Köbükivel: "küld-fény-post", csak az ablakot ne felejtsük el kinyitni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.