Katonáknak fejlesztették ki az ételt

Nagyon tartós: három évig nem romlik az extra pizza

Úgy látszik, bármennyire is kemények az amerikai katonák, egyvalamiről még a legzordabb körülmények között is csak nehezen mondanak le: a pizzáról. Csakhogy eddig nem vihették magukkal a bevetésekre, mert megromlott.

2014.03.03 09:30ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Hosszú távú, akár három évig is eltartható pizzát fejlesztettek ki amerikai kutatók, hogy az éhes katonáknak a távoli bevetéseken se kelljen nélkülözniük az egyik legkedveltebb csemegét - adta hírül a Daily Mirror. A kemény kiképzés során az amerikai katonák megtanultak lemondani szinte a legalapvetőbb civilizációs előnyökről is, de bármilyen messzire sodorja is őket a sors, pontosabban a parancsnok szava, a pizza nem hiányozhat az életükből. Épp ezért egy igen nehéz feladattal bízta meg a hadsereg a Natrick Combat nevű élelmezési igazgatóság kutatóit: olyan tartós pizzát kellett kifejleszteniük, amely elegendő ideig eltartható egy elnyúló akció során is.

A kihívást jelentő feladattal a jelek szerint a tudósok egész jól boldogultak, a fejlesztés már a kóstolási szakaszban tart, ami ha sikeresnek bizonyul, akkor máris megkezdődhet a tömeggyártás. A katonák az eddigi tartós ételeket nem túl hízelgő becenevekkel illették, volt olyan, ami az "ehetőnek látszó anyag" jelzőt kapta, de a nálunk "Petőfi-leves" ("Minek nevezzelek?") vagy BMV ("benne minden vacak") ételek amerikai megfelelői is sűrűn szerepeltek az étlapon. Érthető hát, ha a katonák izgatottan várják a tartós pizzát, ami ráadásul nemcsak ízében, de tápértékében is vonzó lehet: egyetlen adag 1300 kalóriás, a magas zsír- és nátriumtartalmú összetevők miatt kifejezetten ideális a megerőltető harci tevékenységhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.