Eljárás indult a börtönőrök ellen

Botrány: hagyták szétrothadni a mentálisan sérült fogoly lábát

Széleskörű felháborodást váltott ki, ami az egyik osztrák börtönben történt: az egyik mentálisan sérült rabnak üszkösödni kezdett a lába, de csak akkor kezelték, amikor a rothadás bűze már mindent áthatott.

2014.05.22 07:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/sakhorn38

Botrány robbant ki az osztrák igazságszolgáltatás területén, amikor kiderült, hogy hagyták egy mentálisan sérült fogoly lábát elrothadni a cellában. A 74 éves férfit csupán akkor kezdték el kezelni, amikor már az őrök orrát is szúrta a bűzölgő testrész. A krems-steini börtönben 1995 óta fogva tartott férfi súlyos pszichés problémákkal küzd és az őrök szerint "nehéz eset", az orvosi ellátást is visszautasította. Ennek ellenére az igazságügyi miniszter, Wolfgang Brandstetter egy interjúban határozottan kijelentette, hogy ilyesminek semmiképp nem lett volna szabad megtörténnie.

A miniszter azt is elmondta, hogy az esetért felelőssé tehető három őrt már felfüggesztették a szolgálatból, ugyanakkor nincs kétsége afelől, hogy átfogó vizsgálatokra és változásokra van szükség a börtönökben, ez ugyanis rávilágított a fegyintézetekben előforduló általános strukturális gyengeségekre - számolt be az Austrian Times című osztrák hírhonlap. Ennek érdekében máris felállították azt a munkacsoportot, amely az év folyamán értékeli a helyzetet.

Bruno Sladek börtönigazgató is megerősítette, hogy a magas fogolylétszám és a szigorú odafigyelés nagy nyomást helyez a személyzetre. "Sajnos rendkívül sok a különösen nehéz fogoly nálunk. A teljes kihasználtság mellett képtelenség mindenkire állandóan figyelni" - magyarázkodott. Azt is elmondta, hogy a náluk fogva tartott 820 rabból 115 számít mentálisan sérültnek, és ez a szám egyre csak növekszik, akárcsak a szintén fokozott figyelmet igénylő idősebb rabok száma.

A gyilkossági kísérlet miatt bezárt férfi lába egyébként március óta nem volt ellátva, de időközben a börtön betegszobájában megkapta a szükséges kezelést és gyógyulófélben van. A tervek szerint május végén egy másik, kisebb intézménybe költöztetik át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.