Hiába figyelmeztetik az embereket

Halálos kórt terjesztenek, mégis dúl a tevecsók divatja

Már a kormány is figyelmeztetést adott ki, Szaúd-Arábiában mégsem hagynak fel a népszerű szokással, és még mindig rengeteg turista és gazda fényképezteti magát tevecsók közben.

2014.05.15 08:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Tina Phillips

Hiába minden figyelmeztetés, még a halálos veszély közelsége sem rettenti el a szaúd-arábiai gazdákat attól, hogy rendszeresen csókolgassák a tevéiket és úgy fotózzák magukat. Pedig az állat potenciálisan magában hordozza a halálos MERS koronavírust, olyannyira, hogy a hatóságok szerint nemcsak a tevék orrára adott puszi fertőzhet, hanem az is, ha nyersen fogyasztják a levágott állat húsát, sőt, még a teje is tartalmazhat vírusokat. A tevék gyakorta tüsszentik le a közelükben álló embereket, ami szintén gyilkos vírusok millióit szórhatja rá a gyanútlannak nem is annyira mondható áldozatra - hisz tényleg előre figyelmeztették őt.

A gazdákat azonban a legkevésbé sem érdekli a veszély, és hiába szajkózzák a hatóságok, hogy a tevefeldolgozás során is viseljen mindenki gumikesztyűt, a helyiek szerint a tilalom csak valamiféle felesleges vegzálás, és akadt olyan internetező, aki azt mondta, hogy "semmi bizonyíték nincs arra, hogy a vírust a tevék terjesztik, mert a tevék finomak, a beteg emberek pedig a városokban élnek".

Szaúd-Arábiában a vírus 2012-es felfedezése óta 133 haláleset történt, és mintegy 500 esetben mutatták ki a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.