Keményebb, mint amilyennek látszik

Megdöntötte a sörfutás rekordját: elsőként ment 5 perc alá

Ránézésre nem tűnik túl nagy kihívásnak, ám aki próbált már valaha szénsavas itallal a hasában akár csak tíz métert is futni, az jól tudja, hogy milyen próbatétel a "sörmérföld-futás".

2014.04.30 11:29ma.hu
Fotó: YouTube

Az egyik legkeményebb, ivással összefüggő próbatételnek tekintik a "sörmérföld-futást", aminek az a lényege, hogy a versenyzőnek négy kört kell megtennie egy negyed mérföldes (400 méter) futópályán, és minden kör elején le kell gurítania egy kisdobozos sört. Noha ez első hallásra nem tűnik különösen nehéznek, mondhatnánk, hogy bárki meg tudja csinálni, aki képes lefutni az 1600 métert, valójában mégiscsak nehéz feladat.

Bárki, aki valaha próbált már futni, jól tudja, hogy az egyik legnagyobb ellenség a teli has, és ez különösen igaz a szénsavas folyadékokra. Igaz, hogy a hosszabb futóversenyeken a versenyzők az elveszített energiát és folyadékot izotóniás italokkal próbálják pótolni, de vannak, akik még ilyenkor is kihagyják azt a pár kortyot, mondván, teljesítményük érezhetően leromlik, míg a gyomrukban ott van a folyadék. A szénsav pedig még nyugalmi helyzetben is képes erősen felpuffasztani a hasat, ami nemcsak a futásteljesítményre hat negatívan, de akár a levegővételt is nagyon meg tudja nehezíteni.

Ezek után már érthető, miért volt nehéz dolga James Nielsennek, aki elhatározta, hogy megdönti a korábbi rekordot, sőt, 5 percen belül teljesíti a kihívást. A korábbi rekordot Josh Harris tartotta, akinek 5 perc és 4 másodperc kellett a sörmérföld lefutásához. A férfi elmondta, hogy nagyon sokat edzett a próbatételre, mégis a harmadik kör végén egy darabig úgy tűnt, nem fog sikerülni a rekordkísérlet, de aztán átlendült a holtponton, és úgy ért be a célba, hogy még három másodperce maradt is a kitűzött 5 perchez.

A videón a bevezető szöveg után a futás 3:21-nél kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.