Milliókért telepítették, most elromlott

Földig égett az ősi kínai turistaváros, mert bedöglött a tűzvédelmi rendszer

Szinte teljesen leégett egy ősi kínai város, amelyet manapság turisztikai céllal tartottak fenn, mivel a milliókért telepített tűzvédelmi rendszer épp akkor fuccsolt be, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá.

2014.01.13 14:41ma.hu

Még nincs három éve, hogy kiépítették a legkorszerűbbnek számító tűzvédelmi rendszert a kínai Dukezong megye Shangri-La városában, ám az ősi település, amely napjainkban elsősorban már csak turisztikai célokat szolgált, mégis elképesztő gyorsasággal vált a lángok martalékává - számolt be a délnyugat-kínai település védelméért felelős tűzoltóság hétfőn. A tradicionális, jellemzően könnyen éghető anyagokból készült házakból álló hely kedvelt turisztikai központnak számított a környéken, védelmére nem véletlenül telepítettek 8 millió jüanért (289,5 millió forint) egy automata tűzvédelmi rendszert. A hétvégi fagypont alatti hőmérséklet miatt azonban a vezetékekben lévő víz megfagyott, így amikor szombaton éjjel fél 2 körül felcsaptak az első lángok, a vízsugarak nem indultak el.

Fotó: freedigitalphotos.net

Az ősi tibeti negyedek hangulatát idéző Dukezong története mintegy 1000 évre nyúlik vissza, és máig a régi elrendezésben állnak a házak, közöttük macskaköves utak húzódnak, és minden a tibeti kultúrát tükrözi. A tűzoltók emiatt csak nehezen tudták megközelíteni a területet, a tűz mintegy 10 órán keresztül tombolt, elpusztítva 242 házat, de a többi rombolást is figyelembe véve a becslések szerint mintegy 2600 ember vált hajléktalanná - adta hírül a MyNews13 című internetes hírportál. A lángok a panzióból indultak ki, egyelőre véletlen balesetként kezelik az esetet.

A tűzeset által érintett városrész korábban Gyaitang Zong néven volt ismert, csak 2001-ben vette fel a Shangri-La nevet James Hilton 1933-as regényére utalva, amely a Himalája misztikumával csalogatta a turistákat. A kár nemcsak anyagi szempontból rázta meg a települést, hanem főként azért is, mert arrafelé lényegében a turizmus az egyetlen, amiből némi bevételhez juthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.