A tulajdonos szerint kizárt a figyelmetlenség

A világ első öngyilkos robotja? Szénné égette magát a tűzhelyen

Mire hazaértek a házigazdák, a háztartási takarítórobotból nem maradt más, mint egy kupac elszenesesett alkatrész a főzőlapon, no meg koromfekete, sűrű füst az egész lakásban.

2013.11.14 09:28ma.hu
Az iRobot Rumba 760

"Felmászott" a konyhai főzőlapra és halálra égette magát a háztartási tisztítórobot, tulajdonosai szerint nem az ő figyelmetlenségük áll a háttérben, hanem az iRobot Roomba 760 típusú gép egyértelműen fellázadt a házimunka ellen és öngyilkosságot követett el. Az osztrák Kirchdorfban történt esetre nincs biztos magyarázat, mert a házaspár esküszik rá, hogy a robot és a főzőlap is ki volt kapcsolva, amikor ők elmentek otthonról, ráadásul a robotot miért is tették volna a tűzhelyre?!

Ami biztos: hazaérkeztükkor a házat sűrű füst lepte be, annyira, hogy pillanatnyilag a család hajléktalanná vált, a lakásban képtelenség megmaradni. Pár perccel később, a füstön átverekedve magukat megtalálták az elszenesedett iRobotot is: a tűzhelyen volt, de szó szerint csak egy kupac hamu maradt belőle.

Ennyi maradt a háztartási robotból

A 44 éves házigazda feleségével és fiával ment el otthonról, és mindhárman biztosak abban, hogy a robot már ki volt kapcsolva. Előzőleg a konyhapultra tették, mert némi gabona kiborult és azt kellett feltakarítania, de miután befejezte a műveletet, kikapcsolták. Most azt találgatják, mitől indulhatott be újra a működése, de a tulajdonos szerint elindult a konyhapulton, "átmászott" a főzőlapra, ahol eltolt az útjából egy fazekat, ezzel valahogyan bekapcsolódott a főzőlap érzékelőgombja, és ez lett végül a robot veszte: a gyors melegedés miatt a görgői pillanatok alatt elkezdtek olvadni, aztán fogságba esett és kigyulladt. "Mire megérkeztünk, már csak egy kupac hamu volt" - mondta Gernot Hackl.

A férfi most perelni készül a gyártót, kártérítést szeretne kapni, amiért az öngyilkos robot tönkretette az otthonát és mindent megrongált. "Soha többé nem fogok ilyesmit venni, az ember azért vesz takarítórobotot, hogy a felületeket megtisztítsa, nem pedig azért, hogy szinte mindent megégessen és tönkretegyen" - panaszolta Hackl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.