"Nem dönthetett elég felelősen"

Megbírságolták a bankot: 4 hónapos csecsemőnek adtak el részvényeket

Bár a szerződésen a szülők - mint törvényes jogi képviselők - aláírása szerepelt, a bankot mégis megbüntették a spanyol hatóságok, mert véleményük szerint egy 4 hónapos gyereknek nem adhattak volna el részvényeket.

2013.12.06 17:06ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Tévedésből egy négyhónapos csecsemőnek adott el mintegy 4800 euró értékben (közel 1,5 millió forint) részvényeket egy spanyol bank, a bíróság pedig úgy döntött, hogy nemcsak semmis az adásvételi szerződés, de a banknak még kártérítést is kell fizetnie, amiért "tudatosan eladta" egy kisbabának a részvényeket. A ponferradai bíróság a vételár visszafizetésére kötelezte a Novagalicia bankot és a jogi költségeket is nekik kell megfizetniük.

A részvényjegyzés a baba szüleinek nevén történt, de részvényesként végül az újszülöttet tüntették fel, és a szülők azt állítják, hogy ők nem tudtak erről, ezért minősítette a bíróság érvénytelennek a szerződést. Mint az indokolásban kifejtették: érvénytelen a szerződés, ha az egyik fél - jelen esetben a gyermek - nem volt birtokában az összes információnak.

A bank vitatja az ítéletet, azt állítva, hogy minden dokumentumot bemutattak, amelyek részét képezik a szerződés teljes feltételének - ám ezt a bíró bizonyítottság hiányában nem fogadta el, és hangsúlyozta, hogy kétli, hogy a baba megértette volna az eladott pénzügyi termék teljes természetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.