Megbüntették a szerelmeseket

A legfurább törvények a világon: óvatosan a metrón váltott csókkal!

Először azt hitték, a bíró tévedett, de nem: valóban 50 eurós (15 ezer forint) büntetést szabtak ki egy fiatal párra, amiért a metrón nyilvánosan csókolóztak. Mire vigyázzunk, ha a világot járjuk?

2013.09.19 17:02ma.hu

50 euróra büntettek egy párt az osztrák vasúton, mert szerelmes csókot váltottak. A pár először azt hitte, a bíró valamit félreértett, ám mint kiderült, a törvény valóban tartalmaz ilyen kitételt, hogy tilos "udvariatlanul" viselkedni, mert ez sérti a közerkölcsöt. Ugyanígy jó, ha az osztrák vonatokon tartózkodunk az illatozó ételek fogyasztásától, ilyenkor ugyanis a kalauznak jogában áll leszállítani bárkit. Ez a két példa csak a közvetlen szomszédainknál érvényes törvényi furcsaság, de a világ különböző pontjain hasonló meghökkentő tilalmakkal találkozhatunk, amelyeket jó tudni, ha esetleg arrafelé vetne a jósorsunk.

Itt van mindjárt kezdésnek egy másik csókolózós tilalom: az olasz Eboliban, Nápolytól délre jobban teszik, ha nem bérelnek autót, mert ha ott csókolják meg egymást, az az osztrák büntetésnek akár tízszeresét, 500 eurót is elérheti. Ugyancsak Olaszországban, de Capri városában büntettek meg két turistát, mert "túl hangosan csattogott a papucsuk", de bármi hasonlóan zajos lábbeli viselése tilos. A nyilvános illemszabályok megsértésének számít továbbá, ha egy szobor tövében leülünk a lépcsőre, a Velence közeli Eracleában pedig nem építhetünk homokvárat és nem gyűjthetünk kagylókat, ez 25-250 euró közötti büntetést vonhat maga után.

Floridában véletlenül se tervezzünk ejtőernyős ugrást vasárnapra, ha egyedülálló, elvált vagy özvegy nők vagyunk, ellenkező esetben nemcsak bírsággal, de akár börtönnel is szembenézhetünk.

Oklahomában viszont a grimaszolást büntetik, ha azt kutyáknak csináljuk: nem lehet fintorogni vagy "csúnya arcot" mutatni az ebeknek, a büntetés itt is pénzbírság vagy különösen csúnya arcnál börtön lehet - arról nem szól a törvény, hogy a "gyárilag" csúnya emberekre milyen sors vár. Ugyanakkor az oklahomai törvénykönyveket bújva azt is megtudhatjuk, hogy vezetés közben nem olvashatunk képregényt, és ha véletlenül bártulajdonosokká válnánk, senkinek nem engedhetjük meg a vendégek közül, hogy bivallyal folytatott szexről beszéljen.

Fotó: freedigitalphotos.net

Szváziföldön nem lehet víz alatt szeretkezni, az alabamai Birminghamben pedig bármely templom lépcsőjén, de csak naplemente után. És még mindig a szexnél maradva: Iránban máig hatályban van az a törvény, amely engedélyezi a férfiaknak, hogy egyes háziállatokkal nemi kapcsolatot létesítsenek, de a vadon élőkkel történő aktust tiltják, külön kiemelve az oroszlánokat. Pedig aki képes rá, az igazán megérdemelné, hogy a bíróság inkább dicséretben részesítse büntetés helyett.

Ha a Utah állambeli Salt Lake Countyban sétálna, a hegedűjét és a papírzacskókat hagyja otthon, mert ezeket nem szabad a kézben vinni. Az ausztráliai Melbourne-ben az öltözködést korlátozzák, egy 100 éves törvény szerint illegális váll nélküli ruhában nyilvánosság előtt megjelenni. Az iowai Ottumwában ez nem tilos, de ha esetleg egy szép váll láttán egy férfi egy nőre kacsint, ne lepődjön meg, ha megbüntetik - de csak a város határán belül, mert azon kívül már nyugodtan kacsintgathat.

És még egy öltözködési tanács: Barbados szigetére nehogy a khakiszínű nadrágját csomagolja a bőröndbe, ez ugyanis kizárólag a drogellenes védelmi erők tagjainak öltözéke - a szabálysértők komoly bírságra számíthatnak.

Connecticutban, Hartfordban a kutyák nevelésére tett mindennemű próbálkozást sújt a törvény szigora, a törvény még a 18. századból maradt a paragrafusok között. Az a bíró személyes ítéletére van bízva, hogy a szobatisztaságra szoktatás nevelésnek számít-e vagy sem.

Az észak-olasz Ferrarában tilos elaludni a dolgozóknak a sajtgyárban, ám az sem mindegy, ki lehet dolgozó: a csúnya vagy rossz hírű nők hiába is kilincselnének állásért, őket nem szabad a tej közelébe engedni, mert még képes és megsavanyodik. Angliában a főtt pacal kapott törvényi védelmet: vasárnap a kereskedők nem adhatnak el ilyen ételt, de azt nem tiltja semmi, hogy nyersen megvegyük és otthon főzzük meg.

A végére pedig még két étkezési furcsaság: New Jersey-ben büntetik a leves hangos szürcsölését, ha étteremben vagy hasonló nyilvános helyen esszük, a vacsora utáni borfogyasztás pedig Bolíviában csak a férjezett nőknek engedélyezett, de akkor is mindössze egy kortyot. Akik ennél többet isznak, azok a törvény szemében erkölcsileg és szexuálisan túl "lazák" és a férjük akár el is válhat tőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.